Elhunyt Raoul Wallenberg húga, Nina Lagergren

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand -
halál életmentés zsidó Raoul Wallenberg Nina Lagergren mentés diplomata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Nina Lagergren, Raoul Wallenberg II. világháborús svéd diplomata húga – jelentette be hétfőn az általa létrehozott Wallenberg Akadémia Alapítvány.

Lagergren 98 éves volt, pénteken érte a halál. Féltestvérét utoljára 1944. júliusában látta, mielőtt Raoul Wallenberg Budapestre utazott, hogy a svéd diplomáciai képviseleten dolgozzon.

Munkája során magyar zsidók ezreit mentette meg a náci haláltáboroktól. Nem hagyományos eszközöket alkalmazott, például megvesztegetéshez is folyamodott, és különleges okmányokat adott ki az üldözötteknek. 1945 januárjában szovjet katonák letartóztatták, és a Szovjetunióba került. Halálának hírét 1947-ben jelentették be a szovjet hatóságok.

Nina Lagergren ki akarta deríteni, mi történt a testvérével Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Lagergren évtizedeken át igyekezett kideríteni testvére elhurcolásának és halálának körülményeit. A Szovjetunió összeomlása után két évvel Svédország és Oroszország közös bizottságot állított fel a sorsa tisztázása érdekében, de az sem tudott végleges válaszokat adni. Útlevelét a szovjet hatóságok 1989-ben átadták a családjának.

Nina Lagergren 1943-ban férjhez ment Gunnar Lagergren bíróhoz. 2008-ban megözvegyült. Négy gyermekük egyike, Nane a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan özvegye.

Hazaengedhetik É. Imrét, akit az eltűnt villanyszerelők ügyében gyanúsítanakhttp://www.life.hu/news/20190409-hazaengedhetik-e-imret-akit-az-eltunt-villanyszerelok-ugyeben-gyanusitanak.htmlÚjabb fordulat következett be az eltűnt villanyszerelők ügyében. Az egy éve előzetes letartóztatásban ülő É. Imrét most úgy tűnik, kiengedik. Felesége finom ételekkel várja haza, ám az áldozatok családjai nem örülnek. NewsOrigoVegán tüntetők ellen tiltakoztak: nyers májat ettek a nyílt utcánhttp://www.life.hu/news/20190408-vegan-tuntetok-ellen-tiltakoztak-nyers-majat-ettek-a-nyilt-utcan.htmlElképesztő képsorokat rögzítettek Melbourne-ben. Egy vegán tüntetés ellen akart demonstrálni néhány fiatal. A húsevés népszerűsítése érdekében pedig azt találták a legmegfelelőbbnek, ha nyers májat majszolnak az utcán. News--Nők szoknyája alá fotózott be egy férfi a Tescóbanhttp://www.life.hu/news/20190408-nok-szoknyaja-ala-fotozott-be-egy-ferfi-a-tescoban.htmlSzeretett volna a hölgyek szoknyája alá bekukkantani Karl Anthony Berger. Ám ahhoz nem volt elég kitartó, hogy udvaroljon, így a Tescóban vadászott olyan nőkre, akiknek a szoknyája alá befényképezhetett. News--Elhagyta a telefonját egy férfi, letartóztatták a benne szereplő borzalmas képek miatthttp://www.life.hu/news/20190408-elhagyta-a-telefonjat-egy-ferfi-letartoztattak-a-benne-szereplo-borzalmas-kepek-miatt.htmlA munkahelyén felejtette telefonját egy Jesse Allen nevű férfi. Akik megtalálták, azonosítás céljából megnézték a rajta szereplő képeket. Ám amiket találtak, olyan súlyosak voltak, hogy Allent azonnal letartóztatták. News--Gyermekkorában bántalmazták: hosszú évekre megnémult a lányhttp://www.life.hu/news/20190408-gyermekkoraban-bantalmaztak-hosszu-evekre-megnemult-a-lany.htmlAmelia-Rose nyolcévesen teljesen megnémult, és csak 21 éves korában kezdett el újra beszélni. Kiderült, hogy egy trauma váltotta ki nála a némaságot. NewsOrigoNem tér vissza: elpusztult Báró, az ország legismertebb gólyájahttp://www.life.hu/news/20190408-nem-ter-vissza-elpusztult-baro-az-orszag-legismertebb-golyaja.htmlBáró, a fehér gólya mindig az elsők között érkezett vissza hazánkba. Ám idén már egy másik pár foglalja el a fészkét. Az ország legismertebb gólyája ugyanis elpusztult. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.