A színészek a karrierjük kezdetén szinte mindenféle munkát és felkérést elvállalnak, később azonban már nyugodtan válogathatnak a szerepek között, és eldönthetik, melyik karakter bőrébe bújnának bele szívesen. Sokéves tapasztalataik ellenére azonban nem határoznak mindig jól. Az alábbi színészek ikonikus szerepeket utasítottak vissza, és meg is bánták.

Jack Nicholson - Michael Corleone a Keresztapában

Jack NicholsonForrás: AFP

Eleinte még Jack Nicholson is hajlott arra, hogy eljátssza Michael Corleonét a Keresztapában, de végül mégis visszautasította a szerepet. Úgy érezte, hogy ő túl idős a karakterhez, valamint meggyőződése volt, hogy egy olasz színésznek kell játszania. Valószínűleg azóta már többször megbánta a döntését, hiszen Al Pacinót egy csapásra a legnagyobbak közé repítette a szerep. 


John Travolta - Forrest a Forrest Gumpban 

John TravoltaForrás: LARRY BUSACCA

John Travolta egy másik nagy film, a Ponyvaregény miatt utasította vissza Forrest szerepét. Habár az a film is ikonikussá vált, nem nyert annyi díjat, mint a Forrest Gump. Tom Hanks a legjobb színésznek járó szobrocskát is elhozta az alakításáért, nem csoda, hogy később John Travolta elismerte, nagy hiba volt visszautasítani a szerepet. 


Christina Applegate – Elle Woods a Doktor szösziben 

Christina ApplegateForrás: AFP/2018 Getty Images/Matt Winkelmeyer

Christina Applegate akkor kapott lehetőséget a Doktor szöszi főszerepére, amikor befejezte az Egy rém rendes családot. A színésznő úgy érezte, Elle Woods karakterével végleg beskatulyáznák őt, ezért úgy döntött, nem vállalja az okos szőke alakítását. Később ő maga is beismerte, hogy nagyon nagy hibát vétett, de Reese Witherspoon valószínűleg nem bánja, hogy így alakult.


Gwyneth Paltrow – Rose a Titanicban 

Gwyneth PaltrowForrás: AFP/2018 Getty Images/Frazer Harrison

James Cameron eredetileg azt szerette volna, ha Gwyneth Paltrow játssza el Rose karakterét, de a színésznő visszautasította a szerepet, miután elolvasta a szövegkönyvet. A sztár túl szentimentálisnak találta az alkotást, és voltak egyéb projektjei, amik jobban érdekelték. Ezzel a döntésével lehetőséget adott Kate Winsletnek, hogy reflektorfénybe kerüljön, de már bizonyára megbánta, hiszen a film hatalmas sikert aratott. 


Michelle Pfeiffer - Clarice A bárányok hallgatnakban 

Michelle PfeifferForrás: Getty Images/Frederick M. Brown

A rendezőnek nem tetszett Jodie Foster akcentusa, ezért felajánlotta Clarice szerepét Michelle Pfeiffernek. A színésznő azonban nem akart az alkotás részese lenni. Úgy ítélte meg, hogy a film alapjául szolgáló regényben túlságosan sok az erőszak. Így a szerepet mégis Jodie Foster játszotta el, és Oscar-díjat is nyert vele.