Sajtótájékoztatók tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, a dél-koreai szakértők vezetője és a hazai szakértők a Margitszigeten, a TEK ideiglenes bázisán.

A TEK ideiglenes bázisán, a Margitszigeten tartottak sajtótájkoztatót a hazai szakértők, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai és a dél-koreai szakértők vezetője. A Blikk cikke szerint a szakértők az Interpol DVI Protocol áldozatazonosító eljárását alkalmazzák majd. 

Az ilyen mértékben roncsolódott holttesteknél már nem lehet igazolvány alapján azonosítani, így az ujjlenyomat, a DNS és a fogászati lelet segíthet. Az azonosításban az ügymenet meggyorsítása érdekében a helyszínen tartózkodik egy dél-koreai csapat is, akik a levett nyomokat azonnal össze tudják hasonlítani a saját adatbázisaikkal, jelentősen meggyorsítva az azonosítást – írja a Blikk. 

Mentőcsapat tagjai úszó pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy különleges eljárással folyadékot fecskendeznek a szövetekbe, így le tudják venni az áldozatok ujjlenyomatait. Dél-Koreában az első személyi igazolvány készítésekor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, így az azonosítás gyorsan megtörténhet. Aki még ennél fiatalabb volt, ott a DNS-vizsgálat segít. Az eddig előkerült áldozatokat ujjnyom alapján azonosították.