Visszatért az észak-macedón fővárosba a szkopjei állatkert egykori üdvöskéje, a Koko nevű csimpánz, akit 10 évig kezeltek depresszióval egy hollandiai állatmenhelyen.

Koko 1995-ben született a szkopjei állatkertben, ahol anyja két évvel későbbi, tuberkulózis okozta halála után depressziótól és magánytól szenvedett. Gondozója éveken át igyekezett pótolni számára a szülőket, de a fiatal csimpánz állapota nem javult. Kokót végül 2009-ben hollandiai menhelyére vitte gyógykezelésre az Animal Advocacy and Protection (AAP) nevű állatmentő szervezet. Az immár 24 éves csimpánz és gondozója nagy örömmel látta viszont egymást csütörtökön, amikor Koko több más csimpánzzal együtt megérkezett a szkopjei állatkertbe. A gondozó szerint az állat megismerte őt, puszira tartotta a száját, majd a hátát fordította oda neki, hogy a férfi egy kicsit megvakargassa.

Koko immár nem lesz egyedül a szkopjei állatkert frissen felhúzott csimpánzházában, mivel három másik nehéz sorsú, az AAP által felkarolt fajtársa is vele tartott. Az 57 éves Mimmit, akit egykor cirkuszban dolgoztattak, egy kietlen németországi majomkarámból mentették ki az állatvédők. A 38 éves Hiasl és Rosi élete azért siklott félre, mert 1982-ben megfelelő dokumentumok nélkül, egy 12 fős csimpánzcsapat tagjaként küldték őket Afrikából Bécsbe, ahol a hatóságok elkobozták őket. A csapatból csak hárman élték túl a viszontagságokat, ők ketten az APP menhelyére kerültek, harmadik társuk 2015-ben pusztult el egy német állatkertben, ahol harminc évet töltött.