Agyevő amőba végzett egy férfival Észak-Karolinában, miután egy vízi vidámpark mesterséges tavában úszott.

Egy vízben élő ritka parazita, az "agyevő amőba" okozta megbetegedésben halt meg egy amerikai férfi, Eddie Gray. Az után lett rosszul, hogy július 12-én a Cumberland megyei Hope Millsben működő Fantasy Lake Water Park nevű vízi vidámpark mesterséges tavában úszott.

Agyevő amőba végzett egy amerikai férfival - Képünk illusztrációForrás: Shutterstcok

Az amerikai járványügyi központ (CDC) megerősítette, hogy a férfi halálát az "agyevő amőbaként" ismert Naegleria fowleri okozta. Ez a meleg, szennyezett vizekben szaporodó egysejtű nem okoz betegséget, ha lenyelik, ám az orrba jutva halálos lehet.  Az amőbával való érintkezést követő kilenc napon belül súlyos betegség alakulhat ki, amely erős fejfájással, lázzal, émelygéssel és hányással kezdődik, majd nyakmerevedés, agyvérzés és kóma léphet fel.

Egészségügyi szakemberek szerint a Naegleria fowleri mindössze 145 embert betegített meg az Egyesült Államokban 1962 és 2018 között, ebből öt eset Észak-Karolinában történt. Az egyik 2016-ban, amikor egy ohiói diákot egy hajóról a vízbe dobtak az észak-karolinai Charlotte-ban működő U.S. National Whitewater Center nevű szabadtéri rekreációs központban. A 18 éves Lauren Seitz 11 nappal az után halt meg, hogy a park vizébe esett és megfertőződött - írja az MTI.