Újabb kilenc embert vettek őrizetbe az olasz hatóságok pénteken a tavaly augusztusban leomlott Morandi-híd katasztrófájával összefüggésben.

Az őrizetbe vettek között vannak a Morandi-hidat is működtető Autostrade par Italia (ASPI) magán autópálya-kezelő vállalat szakemberei. Az olasz sajtó értesülései szerint a hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy meghamisították az általuk kezelt autópályahidak biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumokat a genovai baleset előtt és után is, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel a hidak állapotát.

A leomlott Morandi híd két megmaradt pillére, mielőtt felrobbantják őket az északnyugat-olaszországi Genovában 2019. június 28-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Simone Arveda

A Morandi-híd váratlanul omlott össze egy forgalmas tavaly augusztusi délelőtt, 43 személy veszítette életét. Több mint nyolcvan személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzserei és mérnökei, valamint a római közlekedési minisztérium és az olasz közútkezelő (ANAS) több tisztségviselője ellen. Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.

Az új híd építését már megkezdték, és a tervek szerint jövő tavasszal adják át.