látványosság atomreaktor HBO turizmus tragédia csernobili atomerőmű Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ukrán kormány úgy döntött, hogy 33 évvel a csernobili katasztrófa után engedélyezik a belépést a 4. reaktor vezérlőtermébe.

Volodimir Zelenszkij elnök még júliusban jelentette be ezzel kapcsolatos törekvéseit. A reaktor megnyitásával párhuzamosan új utakat hoznak létre, javítják a térerőt, és feloldják a filmezési tilalmat is.

A leghíresebb fotó a csernobili erőmű sugárzó masszájával Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

A tragédia kiindulási helyszíne a 4. reaktor vezérlőterme volt, ugyanis a kísérletet végző mérnökök ebben a teremben zárták el a reaktor hőszivattyúit, ami az április 26-i robbanáshoz vezetett. Minden idők legsúlyosabb atomkatasztrófájának 28 közvetlen halálos áldozata volt, de a levegőbe került nagy mennyiségű radioaktív anyag hosszú távú egészség- és természetkárosító hatását máig nem tudták megállapítani.

A nukleáris katasztrófa megszüntetésének első lépése az égő reaktor csarnokának és a központi gépterem tetejének eloltása volt.Két héttel az összeomlást követően a szovjet hivatalos szervek úgy döntöttek, hogy az erőmű teljes összeomlott blokkját egy különleges szarkofágba teszik - beton testben, saját hűtőrendszerrel.

- írja a Chernobylwel.

Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Brendan Hoffman

A Csernobilba özönlő katasztrófa-turisták eddig csak a szellemvárosként emlegetett Pripjaty városát látogathatták, és az atomerőművet is csak kívülről szemlélhették.

Forrás: NurPhoto/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

A negyedik reaktor termében a mai napig megvannak az eredeti kivetítők, vezérlőgombok és panelek, így aki ellátogat erre a misztikus helyre, a múltban érezheti magát. Mivel a becslések szerint mintegy 200 tonna radioaktív fűtőanyag maradt az erőműben, a vakmerő turisták speciális védőruházatot, sisakot és légző készüléket kapnak, nehogy túl sok sugárzás érje őket. A nagy sikerű HBO sorozat után ugrásszerűen megnőtt a Csernobilba krirándulók száma, így valószínűsíthető, hogy a negyedik reaktor megnyitásával még több ember utazik majd el az atomkatasztrófa helyszínére.

UKRAINE-CHERNOBYL-DRILL Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.