Szétválasztott bangladesi ikrek: Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt

bangladesi ikrek ikrek intenzív osztály Rukia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szétválasztott bangladesi ikrek közül a korábban szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabiával és szüleikkel együtt lehetnek a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott ikrek miatt, de különösen Rukia állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére orvosaik Bangladesbe utaznak.
Beszámoltak arról, hogy az Operation Freedom (Szabadság hadművelet) nevű szétválasztó műtétsorozat a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll.

Az első rekonstrukciós beavatkozás szeptember 11-én volt, a következő pedig az elkövetkező hetekben esedékes, ezért Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe. A rehabilitáció keretein belül novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként.

Felidézték: a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt.

DHAKA, BANGLADESH - JULY 24: 1-year conjoined baby girls Rabia and Rukia as they were born joined at the head have been admitted at Banghabandhu Sheik Mujib Medical University for treatment on July 24, 2017 in Dhaka, Bangladesh. On July 16, 2016 the baby girls were born at the PDC Clinic in Panba, Bangladesh. Professor Dr. Ruhul Amin, pediatric surgeon of Banghabandhu Sheik Murjib Medical University Said, the team will be doing a CT scan and other tests to the girls. We can hire experts for their surgery because it’s a rare case in Bangladesh. We have no experience before. After mature ages we can separate them. It will be 5-6 years more. PHOTOGRAPH BY Rehman Asad / Barcroft Images London-T:+44 207 033 1031 E:hello@barcroftmedia.com - New York-T:+1 212 796 2458 E:hello@barcroftusa.com - New Delhi-T:+91 11 4053 2429 E:hello@barcroftindia.com www.barcroftimages.com Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images

Rukiánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel, aminek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Ennek következményképpen a tudathatárt elérő gyermek állapota jelentősen romlott, de jelenleg is képes a végtagjait mozgatni, a szemét kinyitni. Esetében a felépülés várható mértékéről "felelős nyilatkozat továbbra sem tehető" - írták.

A Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása volt endovaszkuláris (érpályán belüli) módszerrel, Hudák István vezetésével 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével.
Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely és Csókay András vezetésével.

Budapest, 2019. augusztus 18. Pataki Gergely plasztikai sebész, Hudák István érsebész, Csókay András idegsebész és Csapody Marcell aneszeziológus orvos (b-j) a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által a közelmúltban szétválasztott bangladesi sziámi ikrek műtétsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi János Kórházban 2019. augusztus 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelték, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvosszakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.