Szomorú! Így emlékeznek meg az egy éve elsüllyedt Hableányról

Hableány Duna hajó hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pontosan 1 éve, azaz 2019.május 29-én történt az a szörnyű tragédia, melynek eredményeképpen a Hableány nevű hajó elsüllyedt a Dunában. 

Ahogy azt megírtuk, tavaly ilyenkor a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. a Margit híd közelében lévő sétahajón 35-en tartózkodtak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A hajó kiemelésekor sokkoló látvány tárult a szakemberek elé: egy koreai nő például a gyermekét szorítva hunyt el, így találták meg a hatóság emberei. A Hableány mentésén dolgozó búvárok további borzalmas dolgokról számoltak be, amiket még elképzelni is szörnyű.

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi baleset áldozatairól ma több rendezvényen is megemlékeznek. Kora délelőtt a Hableány hajó tragédiájára, az odaveszett utasokra és a legénységre emlékezik a hajót üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartás keretében. A megemlékezés során hajóval keresik fel a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjénél, ahol koszorút helyeznek a vízre az utasok és a legénység emlékére. A zártkörű szertartás végét hajókürt jelzi.

Budapest, 2019. június 3. Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ugyancsak délelőtt a Duna-parton tartandó megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete mond beszédet.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő emlékfalnál a Magyar-Koreai Baráti Társaság tart megemlékezést.
Az esti órákban a budapesti Koreai Kulturális Központ koreai sámánista gyászszertartás színpadi átdolgozását mutatja be felvételről az intézet Facebook-oldalán. A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut (jin-szigeti tisztító gyászszertartás) című előadásának közvetítése a hajóbaleset időpontjában, 21.05 órakor kezdődik.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.