Müller Cecília: Nem minden esetben fertőz, akinek pozitív a koronavírustesztje

Forrás: Shutterstock -
PCR-teszt Operatív Törzs Müller Cecília fertőzőképesség koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordulnak olyan esetek, hogy valaki, annak ellenére, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, nem fertőzőképes. Most kiderül, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján merült fel egy kérdés, miszerint egy már 4 hete felgyógyult személy, akinek lejárt a hatósági karanténja, ennek ellenére még mindig pozitív a koronavírustesztje.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a kérdés kapcsán elmondta, hogy

a PCR-teszt hosszú ideig képes kimutatni az utolsó vírusrészecskét is a szervezetben, de ez nem jelenti azt, hogy az illető még mindig fertőzőképes.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint a PCR-teszt még hosszú hetekig is kimutathatja a legkisebb vírusrészecskét is Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília elmondása alapján, enyhe lefolyású koronavírus fertőzés után, azaz

3 nap tünetmentesség, és a betegség kezdetétől eltelt 10 nap után a WHO szakmai álláspontja szerint a fertőzött már nem ürít fertőzőképes vírust.

Súlyos Covid-19 fertőzés esetében 3 nap tünetmentesség és a betegség kezdetétől számított 21 nap után már nem számít fertőzőképesnek az egyén - írja az Egészségkalauz.

Ezek ellenére a teszt hosszú ideig is képes kimutatni a fertőzést, úgyhogy a beteg valójában már nem fertőz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.