Előfordulnak olyan esetek, hogy valaki, annak ellenére, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, nem fertőzőképes. Most kiderül, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján merült fel egy kérdés, miszerint egy már 4 hete felgyógyult személy, akinek lejárt a hatósági karanténja, ennek ellenére még mindig pozitív a koronavírustesztje

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a kérdés kapcsán elmondta, hogy a PCR-teszt hosszú ideig képes kimutatni az utolsó vírusrészecskét is a szervezetben, de ez nem jelenti azt, hogy az illető még mindig fertőzőképes.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint a PCR-teszt még hosszú hetekig is kimutathatja a legkisebb vírusrészecskét isForrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília elmondása alapján, enyhe lefolyású koronavírus fertőzés után, azaz 3 nap tünetmentesség, és a betegség kezdetétől eltelt 10 nap után a WHO szakmai álláspontja szerint a fertőzött már nem ürít fertőzőképes vírust. Súlyos Covid-19 fertőzés esetében 3 nap tünetmentesség és a betegség kezdetétől számított 21 nap után már nem számít fertőzőképesnek az egyén - írja az Egészségkalauz.

Ezek ellenére a teszt hosszú ideig is képes kimutatni a fertőzést, úgyhogy a beteg valójában már nem fertőz.