Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília hírt adott a járványügyi adatokról, és a jövőbeli kilátásokról is.

Múlt héten megkezdődött a háziorvosi praxisokban az idősek oltása – kezdte Békássy Szabolcs, országos kollegiális vezető háziorvos.

A héten 2040 praxisnak lesz lehetősége az 59 év alatti, krónikus betegségben szenvedő páciensek védőoltására az AstraZeneca-vakcinával, további 2964 háziorvosi praxisban a Pfizer-vakcinával folytatódik a legveszélyeztetettebb korosztály oltása.  

Ezen a héten már minden rendelőbe jut oltóanyag – mondta Békássy, aki azt kérte az oltakozóktól, várják meg a háziorvosok jelentkezését, és ne hívogassák a rendelőket.

Az elmúlt napokban intenzíven nőtt a koronavírusos betegek száma, ezért arra kértek mindenkit, hogy tartsák be továbbra is a járványügyi szabályokat.

Müller Cecília megköszönte a háziorvosok munkáját, és ismertette a legfrissebb adatokat. 

„A járvány másképpen alakul, mint vártuk. Kicsit megtorpant a második hullám levonuló szakasza. Azt látjuk, hogy 10 napja a járványgörbe nem ütemesen, egyenletesen halad lefelé, hanem kialakult egy konstans szám, ami nem nagyon akar mozdulni, nem változnak az adatok kellő mértékben kedvezően"

-mondta a tisztifőorvos, aki szerint lehet, hogy a harmadik hullám elején vagyunk.

Müller Cecília továbbá elmondta, hogy abban reménykedik, márciusban mindenki számára elérhetővé válik az oltás lehetősége.

Forrás: Teknős Miklós