Újabb részletek derültek ki az idei érettségiről: néhány szóbelit megtartanak

Fotó / Unsplash -
szóbeli érettségi koronavírus érettségi kormányrendelet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A péntek este megjelent kormányrendeletből újabb részletek derültek ki az idei érettségiről.

Ahogy arról mi is hírt adtunk, Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy idén ismét csak írásbeli érettségi vizsgákra lehet számítani, és a középiskolák április 19. helyett csak május 10-én nyitnak meg.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyből azonban kiderült, hogy néhány tárgy esetében mégis lehet szóbeli érettségit tartani.

A diákoknak csak akkor kell szóban vizsgázniuk az iskolában, ha:

  • a tárgy középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik - ilyen például a bibliaismeret, a judaisztika vagy a népművészet és a hittan.
  • a diák nyelvvizsgával egyenértékű vizsgát szeretne tenni az emelt szintű szóbeli vizsgával
  • csak 12-25% között teljesítettek az írásbeli vizsgán.

Emellett a testnevelésből érettségizők is számíthatnak szóbeli érettségire, továbbá gyakorlati vizsgára, amelyen a vizsgabizottság maximum két tagja, illetve a tanára vehetnek részt. A vizuális kultúra tárgyból érettségizőknek nem kell gyakorlati vizsgával számolniuk, csak írásbeli érettségire.

A kormányrendelet arról is tájékoztat, hogy ezeket a vizsgákat elektronikus úton kell megszervezni és kiértékelni, és az egészségvédelmi intézkedéseket mind az írásbelik, mind a szóbelik esetében be kell tartani. Azt is kikötötték, hogy egyszerre maximum 10 diák lehet egy helyiségben.

Az írásbeli érettségit a diákok csak május 31-én és július 1-jén nézhetik meg, de beszkennelve el is lehet küldeni nekik. Ezt követően az észrevételeiket június 2-án 16 óráig tudják elküldeni emailben.

Fotó / Unsplash

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.