Végre megnyílik előttünk a világ: innentől szabadon utazhatunk az EU-ban

Forrás: turkfotograf/shutterstock.com -
Európa Unió utazás igazolvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 1-jétől lép hatályba a digitális Covid-igazolványról szóló rendelet, amely az EU-n belüli utazást könnyíti meg. Ennek birtokában korlátozások nélkül utazhatunk az Európai Unió 27 tagállamába.

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése, július elsejétől hatályba is lép, vagyis inntől könnyben utazhatunk az Európa Unió 27 tagállamába.

A digitális igazolás korábbi látványterve Forrás: turkfotograf/shutterstock.com

A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén,

magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

Digitális és papírformában is ingyenesen igényelhető lesz Magyarországon a kormányablakoknál, majd ügyfélkapunk keresztül.

Csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadják el automatikusan az EU-s vakcinaútlevéllel, de a keleti vakcináknál is kiállítják.

Azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, a tájékozódniuk kell az adott ország beutazási szabályairól.

Emellett személyazonosító okmányra is szükség lesz, vagyis útlevélre vagy személyi igazolványra.

A gyerekek is kaphatnak EU-s vakcinaútlevelet, ha az oltható korosztályba tartozik, tehát 12 éves kor feletti és kapott koronavírus elleni vakcinát - írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.