400 milliót lopott a két debreceni banki alkalmazott az ügyfelektől: így csinálták

Forrás: Shutterstock -
Debrecen sikkasztás banki alkalmazott lopás bíróság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A két banki alkalmazott éveken át sikkasztott, végül 400 milliós kárt okoztak. A pénzt összesen 52 ügyfelüktől lopták el, most bíróság előtt kell felelniük.

A vádirat szerint a két vádlott 2007. márciusától 2017. szeptemberéig több, mint 10 éven keresztül egy takarékbank ugyanazon fiókjában dolgoztak együtt Debrecenben. A közös munka munkavégzés a takarékbank egy másik fiókjában folytatódott tovább 2018. februárjától 2018. áprilisáig, amíg a fiók be nem zárt. A vádlottak több esetben két személyes fiókként működtek, azaz munkájukat harmadik személy vagy felső vezető közvetlenül nem ellenőrizte.

400 milliót lopott a két debreceni banki alkalmazott az ügyfelektől Forrás: Shutterstock

A két vádlott, mint az egyik takarékszövetkezet alkalmazottjai, valamennyi, a pénzintézetnél vezetett lakossági és vállalati ügyfél számlájához hozzáfértek, azokon pénzügyi műveleteket végezhettek.

Ennek során a vádlottak egymás tevékenységéről tudva, rendszeres haszonszerzésre törekedve az elsőrendű vádlott 2012. márciusától 2018. május végéig, míg a másodrendű vádlott 2018. áprilisáig terjedő időszakban 31 lakossági és 21 vállalati ügyfelet érintően tulajdonítottak el összesen több mint 400 millió forintot. A vádlottak a bűncselekményt oly módon követték el, hogy a takarékszövetkezet ügyfelei részére vezetett számlákról aláírást nem tartalmazó vagy hamisított bizonylatok felhasználásával, az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, erre irányuló megbízás hiányában vettek fel és tulajdonítottak el jogellenesen különböző összegeket.

Különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

Ez is érdekelhet: Így lopott 11 éven át 22 milliót a munkahelyéről egy magyar bank fiókvezetője

Forrás: Debreceni Törvényszék

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.