Kiderült: Sokkal több vizet rejthet a Mars felszíne, mint azt valaha gondoltuk

Forrás: Shutterstock -
radarkép víz kutatócsoport Mars
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaly kutatók újabb három, egyenként 10 kilométeres átmérőjű felszín alatti tavat fedeztek fel a Mars déli pólusánál, ami azt jelenti, hogy sokkal több víz rejtőzik a vörös bolygó felszíne alatt, mint azt hitték.

Amikor 2018-ban az európai marskutató szonda, a Mars Express által készített radarképek alapján bejelentették, hogy a bolygó déli pólusánál jelentős vízmennyiségre bukkantak a felszín alatt másfél kilométerrel, még csak egyetlen 19 kilométer széles tóról volt szó. Azóta azonban újabb három, egyenként 10 kilométeres átmérőjű felszín alatti tóra bukkantak.

Nemrég egy másik kutatócsoport vizsgálta meg a Mars Express adatait: az Arizonai Állami Egyetem és a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatói a szonda 15 évének 44 ezer észlelését böngészték át, és több tucat olyat radarképre bukkantak, amelyek hasonlítanak a felszín alatti tavakként értelmezett képekre. Viszont több olyan potenciális tavat is találtak, amely nagyon közel van a fagyos marsi felszínhez, így semmi sem indokolja igazán, hogy folyékony tudjon maradni a vize.

Sokkal több vizet rejtegethet a Mars a felszín alatt, mint azt eddig hittük Forrás: Shutterstock

"Nem vagyunk biztosak abban, hogy ezek a jelek folyékony vízre utalnak, vagy sem, de az biztos, hogy sokkal több van belőlük, mint amennyiről az eredeti tanulmányban beszámoltak. Vagy nagyon sok folyékony víz van a Mars déli pólusának mélyén, vagy valami másra utalnak ezek a jelek"

- nyilatkozta Jeffrey Plaut, a JPL kutatója.

Arra, hogy a sekélyen fekvő tavak vizét mi tarthatná folyékony állapotban, a vulkanikus tevékenység lenne a legkézenfekvőbb megoldás, azonban az arizonai egyetem kutatója, Aditya Khuller szerint arra még nem találtak bizonyítékot, hogy vulkanikus aktivitást mutatna a Mars déli pólusa.

"A feltérképező munkánk néhány lépéssel közelebb vihet ahhoz, hogy megértsük ezeknek a radarképeknek a jelentését" - tette hozzá Plaut, aki abban bízik, hogy a Geophysical Research Letters folyóiratban közzétett eredmények hatására mások is megvizsgálják az adatokat, és hamarosan fény derülhet a Mars felszín alatti vízkészletének titkaira - írja a Qubit.

Ez is érdekelhet: Döbbenetes! Görögdinnyét találtak a Marson

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.