Egyedülálló természeti látványosság: itt nézheted meg a tiszavirágzást

Forrás: Mladen Mitrinovic/shutterstock.com -
Hortobágyi Nemzeti Park tiszavirág tiszavirágzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Javában zajlik a tiszavirágzás, vagyis a kérészek tömeges megjelenése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ahol több helyszínen is megfigyelhető a tiszavirágok nászrepülése.

Azt írták: a víz felett repülő rovarfelhő egyedülálló természeti látványosság, amely mára már szinte csak a Tisza és néhány mellékfolyójának napsütötte szakaszain figyelhető meg.

A kérészek nászáról videót ITT nézhetsz.

Illusztráció. Forrás: Mladen Mitrinovic/shutterstock.com

A tiszavirágzás mellett számos különleges és változatos élményt, látnivalót kínál a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: egy látogatóközpont, 11 tanösvény és 17 különféle bemutatóhely segíti az élővilág megismerését. Mivel az igazgatóság folyamatosan fejleszti kínálatát, számos hortobágyi kiállítás és a látogatóközpont is megújul, melyek átmenetileg nem látogathatók.


Azonban továbbra is sok érdekesség várja a vendégeket, köztük a Tiszakürti Arborétum, a Hortobágyi Vadaspark, a Cégénydányádi kastély és parkja, illetve Magyarország egyetlen személyszállítást végző halastavi kisvasútja - tették hozzá.

Közölték: a tanösvények látogatása az ingyenesen letölthető Digitális Tanösvény applikáció segítségével még informatívabb lett. Az aktív kikapcsolódást keresők pedig e-bike-, szakvezetett gyalogtúrákon, szafari- és lovasprogramokon vehetnek részt, emellett akár távcsövön keresztül is megcsodálhatják a térség különleges madárvilágát.

A Hortobágyi az ország első nemzeti parkja, 1973-ban alapították, a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába Az igazgatóság működési területén négy tájvédelmi körzet és húsz természetvédelmi terület található.

A különleges helyszíneket nemzetközi jogszabályok is védik, hiszen két Ramsari terület, egy bioszféra-rezervátum található itt, a Puszta pedig az UNESCO Világörökség része. A kiemelt védelem és figyelem biztosítja az élővilág változatosságának megőrzését - hangsúlyozta az AM.

2011-ben a nemzeti park területén jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját, melynek célja a természetes éjszakai környezet megóvása és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatása. A Hortobágyi-halastavon például Az éjszaka hangjai fantázianevű holdsétákon vehetnek részt az érdeklődők, ahol nem csak a nádi világ éjszakai életét, hanem a sötét égbolt csillagait is felfedezhetik.


A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága rendkívül színes. Az itt élő madárfajok változatossága egyedülálló, a gémektől a récékén, ludakon, nádi énekesmadarakon át a darvakig vagy akár a rétisasig számos faj élőhelye. Az igazgatóság élőhelyei ritka és különleges állatok számára is otthont adnak. Ilyen az őstulokhoz a ma élő szarvasmarha-félék közül a legjobban hasonlító hortobágyi tulok és a Przewalski-vadlovak.

Ezek a ritka állatok a látogatóktól elzárva, a pentezugi vadlórezervátumban élnek félvad körülmények között, és a legszigorúbb védelmet élvezik. Kiemelték: ez a legnagyobb félvad körülmények között tartott állomány, a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból ugyanis 300 Pentezugban, illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.