Erre figyelmeztet a virológus az invazív szúnyogfajokkal kapcsolatban

Fotó: Tuba Zoltán - Origo -
járvány Virológus koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kemenesi Gábor, virológus kutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint meg kell állítani az invazív szúnyogfajokat, mielőtt járványt indítanak hazánkban.

Hazánk számos településén már most is elterjedtek az inváziós szúnyogfajok.

"Jó példa erre Barcs, ahol nagyon sok ázsiai tigrisszúnyoggal lehet találkozni, de ugyanez elmondható Budapest egyes kerületeire. A ház körül még a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak"

- árulta el Kemenesi Gábor, aki már 8 éve kutatja a szúnyogokat a Portfoliónak.

Magyarországon jelen van már az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is.

Kemenesi szerint a klímaváltozás kedvező hatással van az inváziós szúnyogokra, ugyanis ezek a fajok a száraz majd hirtelen nagy csapadékkal járó időjárási körülmények között érzik igazán komfortosan magukat.

A feljebb említett szúnyogfajokkal azért is érdemes vigyázni, mert számos olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz.

Meg kell állítani az invazív szúnyogfajokat, mielőtt járványt indítanak - figyelmeztet a virológus Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából" - mondta Kemenesi, aki szerint bár ez a betegség nem halálos, nagyon súlyos ízületi fájdalommal és lázzal jár, és okozhat tartós egészségkárosodást. A vírust az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, de jelenlegi tudásunk szerint a koreai szúnyog is képes erre.

A fennálló probléma miatt az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem szúnyogmonitor programot indított. Az inváziós szúnyogok jellemzően kontrasztos fekete-fehér csíkozásúak, de ha valaki bizonytalan abban, hogy inváziós szúnyogot lát-e, akkor fénykép alapján szakértők segítenek az azonosításban, és a Mosquito Alert telefonos applikáció is rendelkezésre áll magyar nyelven.

"Az inváziós szúnyogok elleni fellépés alapvető pillére a biológiai gyérítés, a lakosság tájékoztatása.

A kémiai gyérítés egyrészt hatástalan, másrészt felér az ökoszisztéma idegméreggel való leborotválásával, semmi értelme, ehelyett a vírusok ciklusát kell megtörnünk, amely a biológiai gyérítéssel elérhető.

Ma már könnyen meg tudjuk határozni, hogy hol élnek, kelnek ki a szúnyogok, ezért érdemes célzottan gyéríteni" - tette hozzá a kutató.

Ez is érdekelhet: Az ilyen vércsoportú embereket szeretik a legjobban a szúnyogok: te közöttük vagy?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.