Hamarosan érkezik egy újfajta koronavírus elleni vakcina: sokaknak lesz könnyebb így

Forrás: -- -
vakcina Izrael tabletta koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyártók abban bíznak, hogy a koronavírus elleni tablettás vakcina segítségével a fejletlen, szegény országok lakosságát is rekordsebességél immunizálhatják.

A szájon át beszedhető koronavírus-vakcina megváltoztatja a járvány elleni küzdelem játékszabályait – fogalmazott egy közleményben a jeruzsálemi székhelyű Oravax gyógyszeripari vállalat, ami hamarosan megkezdi tablettás vakcinájának első fázisú klinikai vizsgálatát, mely során embereken is tesztelni fogják a különleges készítményt.

Az Oravax két cég: az izraeli-amerikai Oramed és az indiai Premas Biotech közös vállalkozásaként kezdte meg működését. A vállalat még márciusban adta hírül, hogy házi sertések esetében hatékonynak bizonyult a koronavírus elleni tablettájuk. Az azóta eltelt időben számtalan kísérleti állaton tesztelték a vakcinát sikeresen, mostanra pedig minden adottá vált ahhoz, hogy embereken is kipróbálják - írja a Jerusalem Post.

A szájon át szedhető védőoltásokat úgynevezett második generációs vakcina lehetőségként tartják számon, amit annak a kielégítésére terveztek, hogy könnyebb legyen a méretezés, a szállítás, a szétosztás és a célba (a szervezetbe) juttatás.

"Az orális vakcina potenciálisan arra ad módot, hogy az emberek otthon, maguknak végezzék el a vakcinázási folyamatot. A 'vakcinát', azaz a tablettát egyszerűen lehet szállítani, és szobahőmérsékleten tárolni, ez pedig bárhol, bárhová a világon egyszerűvé teszi az eljuttatását"

- nyilatkozott a tablettás vakcina előnyeiről Nadav Kidron, az Oramed elnöke.

Az elnök továbbá azt is elmondta, hogy az izraeli Egészségügyi Minisztérium végleges jóváhagyása napokon belül megérkezhet, és akkor elkezdik embereken is tesztelni a készítményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.