Lehullt a lepel: ennyit ér egy Tokióban szerzett magyar arany

Forrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi -
magyar pénz Tokió Tokio 2020 tokiói olimpia jutalom olimpia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milliomosként térhetnek haza az olimpiáról azok a magyar sportolók, akik érmeket szereznek, vagy pontszerző helyen végeznek. Most az is kiderült, pontosan mennyit ér egy jó eredmény.

A magyar kormány megemelte az olimpikonjaink jutalmazását, így 35 millió forint helyett már 50 millió forinttal gazdagodik az, aki sportágában bajnoki címet szerez Tokióban.

"Két tendencia figyelhető meg a jutalmazásban. Azok az országok, amelyek kevesebb aranyra számítanak, busásan honorálják bajnokaikat, míg a sikeresebb nemzetek kevésbé" – árulta el Szabados Gábor sportközgazdász a Blikknek.

"A másik, ahol piaci alapú sportgazdálkodás van, vagyis a győzelmek után mesés szponzori bevételekre lehet szert tenni, ott nem kiemelkedőek a jutalmak, máshol viszont igen.

Magyarországnak rendszeresen több bajnoka szokott lenni olimpiákon, mégis kimagaslónak mondható a pénzdíj, ugyanakkor nálunk rendre nem a népszerűbb sportágakból, mint például a foci kerülnek ki a bajnokok, így a jutalommal kompenzálják az év legnagyobb részében kevesebb figyelmet kapó győzteseket

-mondta hozzátéve, hogy a mostani rendelet nem tesz különbséget az egyéni, a páros és a csapatban sportolók között, így elképzelhető, hogy minden helyezett a teljes összeget veheti majd fel.

A magyar olimpikonok jutalmazása

1. hely: 50 millió forint

2. hely: 35,7 millió forint

3. hely: 28,5 millió forint

4. hely: 21,5 millió forint

5. hely: 14,3 millió forint

6. hely: 11,4 millió forint

7. hely: 5,7 millió forint

8. hely: 2,8 millió forint

A tokiói olimpiai arany milliókat ér Magyarországon Forrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Ez is érdekelhet:

Egy helyen, minden ami tokiói olimpia

Szeretnél naprakész lenni, tudni mindenről, ami a tokiói olimpiával kapcsolatos? Akkor kattints az Origo Sport oldalára, hogy ne maradj le semmiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.