Milliomosként térhetnek haza az olimpiáról azok a magyar sportolók, akik érmeket szereznek, vagy pontszerző helyen végeznek. Most az is kiderült, pontosan mennyit ér egy jó eredmény.

A magyar kormány megemelte az olimpikonjaink jutalmazását, így 35 millió forint helyett már 50 millió forinttal gazdagodik az, aki sportágában bajnoki címet szerez Tokióban.

"Két tendencia figyelhető meg a jutalmazásban. Azok az országok, amelyek kevesebb aranyra számítanak, busásan honorálják bajnokaikat, míg a sikeresebb nemzetek kevésbé" – árulta el Szabados Gábor sportközgazdász a Blikknek.

"A másik, ahol piaci alapú sportgazdálkodás van, vagyis a győzelmek után mesés szponzori bevételekre lehet szert tenni, ott nem kiemelkedőek a jutalmak, máshol viszont igen. Magyarországnak rendszeresen több bajnoka szokott lenni olimpiákon, mégis kimagaslónak mondható a pénzdíj, ugyanakkor nálunk rendre nem a népszerűbb sportágakból, mint például a foci kerülnek ki a bajnokok, így a jutalommal kompenzálják az év legnagyobb részében kevesebb figyelmet kapó győzteseket

-mondta hozzátéve, hogy a mostani rendelet nem tesz különbséget az egyéni, a páros és a csapatban sportolók között, így elképzelhető, hogy minden helyezett a teljes összeget veheti majd fel.

A magyar olimpikonok jutalmazása  

1. hely: 50 millió forint

2. hely: 35,7 millió forint

3. hely: 28,5 millió forint

4. hely: 21,5 millió forint

5. hely: 14,3 millió forint

6. hely: 11,4 millió forint

7. hely: 5,7 millió forint

8. hely: 2,8 millió forint

A tokiói olimpiai arany milliókat ér MagyarországonForrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Ez is érdekelhet: 

Egy helyen, minden ami tokiói olimpia
Szeretnél naprakész lenni, tudni mindenről, ami a tokiói olimpiával kapcsolatos? Akkor kattints az Origo Sport oldalára, hogy ne maradj le semmiről.