Tűzvész tombol az ókori olimpiai játékok helyszínén: harmadik napja küzdenek a tűzoltók

Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent -
tűzvész tűzoltók Görögország Olümpia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A görög tűzoltók csütörtökön már a harmadik napja küzdenek a tűzvésszel az ókori olimpiai játékok helyszínén, Olümpiában a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén és az Athén melletti Evia szigetén.

Utóbbi helyszínen a görög hatóságok evakuálták a lakosságot. A 40 Celsius fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. A Peloponnészoszi-félszigeten két települést is kiürítettek szerdán, mivel tűzvész tombolt az ókori olimpiai játékok régészeti helyszínén.

A település, ahonnét az olimpiai láng négyévente útjára indul az olimpiai játékoknak otthont adó nagyvárosba, Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és már 2007-ben is fenyegette a tűzvész.

A görög tűzoltók a harmadik napja küzdenek a tűzvésszel az ókori Olümpiában és Evia szigetén Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kedd óta több mint egy tucat települést ürítettek ki az Athéntől észak-keletre fekvő Evia szigetén is. A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget észak-nyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról. Csütörtökön további lakosokat mentettek ki Evia szigetéről harangzúgás közepette, ezzel jelezve a tűzvész közeledtét. Több mint 170 tűzoltó, 52 tűzoltóautó, valamint 6 vízszállító helikopter és repülőgép vett részt az oltásban és a mentésben.

Az első becslések szerint a szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le. A megperzselt fenyőfák miatt sűrű füst borítja az eget, és még a szigettől több mint 100 kilométerre fekvő görög főváros felett is sötét az égbolt. Az Athén északi külvárosait kedden fenyegető lángokat sikerült megfékezni, de a tűzoltók és a repülőgépek tovább dolgoztak a térségben.

Olaszországban is nagyon rossz volt a helyzet: Az olasz hatóságok ismertetése szerint Szicíliában 250 alkalommal, Puglia, Calabria és Campania tartományokban összesen 200-szor kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.