Egy nőt őrizetbe vették gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával, miután 16 ember halt meg azután, hogy ittak a házi készítésű alkoholtartalmú italából. 

16 különböző korú férfi és nő hunyt el alkoholmérgezésben a litvániai Kaunas kórházaiban, többségük ugyanabból a kerületből származott. Kiderült, hogy mindannyian egy 63 éves nő által kotyvasztott alkoholtartalmú italából ittak, ez okozta a halálukat. A nőt letartóztatták és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. A nő házában tartott házkutatás során ismeretlen eredetű folyadékot tartalmazó edényeket találtak, ezeket további vizsgálatokra küldték - írja a Newsweek.

16 embert ölt meg a nő otthon kotyvasztott alkoholtartalmú italával.Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A rendőrség és az orvosok mindenkit arra figyelmeztettek, hogy ne vásároljanak és ne fogyasszanak ismeretlen eredetű alkoholtartalmú italokat. Az alkoholpótlók ugyanis két csoportba sorolhatóak: az egyik csoport etanolt, a másik pedig etilénglikolt (fagyállót) és metanolt tartalmaz. Az etanollal való mérgezés általában nem súlyos, az etilénglikol- és metanolmérgezés azonban halálos is lehet. Ráadásul azoknál is visszafordíthatatlan szervkárosodást okozhat, akik túlélik, például veseelégtelenséget vagy vakságot.