A Facebook azt állítja, hogy mindenkire vonatkoznak a szabályai, a vállalati dokumentumok szerint azonban egy titkos elit réteggel kivételt tettek. 

Az XCheck néven ismert program hírességek, politikusok és más magasrangú felhasználók millióinak adott különleges bánásmódot azzal, hogy más moderációs irányelveket alkalmaztak velük szemben. Míg egy átlagos felhasználót hamar letilt a Facebook, ha nem megfelelő tartalmat posztol, a VIP-listán szereplő elitnél azonban nem ez volt a helyzet - írja a The Wall Street Journal.

A Facebook a VIP listán szereplő fontos emberek számára más jogokat biztosítottak.Forrás: AFP/Josh Edelson

 A VIP-listának állítólag már 2020-ban is 5,8 millió tagja volt. A Facebook azt tanácsolta munkatársainak, hogy olyan befolyásos és népszerű embereket adjanak hozzá a listához, akiknek bejegyzései hírértékűek, de esetleg PR szempontból kockázatosak. 

Ez a gyakorlat a belső jelentés szerint is megsérti a felhasználói bizalmat; de a Facebook szóvívője azzal védekezett, hogy a rendszer fontos okokból készült, s egy további lépést is beiktattak, ami azért volt szükséges, hogy érvényesíthessék az irányelveket azokra a kényesebb tartalmakra.