Borzalmas: Ez vár azokra, akik rendszeresen felriadnak éjszaka

Forrás: Thinkstock -
halál ébredés fiatal éjszaka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás szerint azok a nők, akik felriadnak éjszaka, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalon. Az orvosok elárulták, hogyan kerülhető ez el. 

Összesen nyolcezer fő bevonásával végeztek kutatást az éjszakai felriadással kapcsolatban, a vizsgálatokban nők és férfiak is részt vettek. A szakértők az éjszaka folyamán bekövetkező öntudatlan ébrenlétet vizsgálták, ami mindenkinél előfordul. Ez a szervezetünk azon képessége, hogy alvás közben is reagálni tud az esetleges veszélyforrásra. Ezekre a pillanatokra nem feltétlenül emlékszünk a teljes ébredés után, de attól még hatással vannak ránk.

Talán észre sem vesszük, hogy felébredtünk, de a testünkre ez is hatással van Forrás: Thinkstock

A kutatás szerint ezek az alvási megszakítások a magas vérnyomás kialakulásával hozhatóak összefüggésbe. A vizsgálat több évan át zajlott, és azt találták, hogy habár a nők kevesebbszer ébrednek fel éjszaka, ezeknek jóval nagyobb hatásuk van a szervezetükre. Azoknál a nőknél, akik a legtöbbször ébredtek fel, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye 60-100 százalékkal is megemelkedett.

A halálozás esélye is nőtt 20-60 százalékkal.

A probléma megelőzéséhez, vagyis a kiadós alváshoz a szakértők szerint túlsúly esetén fogynunk kell, valamit egy füldugó beszerzése is ajánlatos - írja a Daily Star. A férfiaknál azonban elhanyagolható az összefüggés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.