Egy új kutatás szerint azok a nők, akik felriadnak éjszaka, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalon. Az orvosok elárulták, hogyan kerülhető ez el. 

Összesen nyolcezer fő bevonásával végeztek kutatást az éjszakai felriadással kapcsolatban, a vizsgálatokban nők és férfiak is részt vettek. A szakértők az éjszaka folyamán bekövetkező öntudatlan ébrenlétet vizsgálták, ami mindenkinél előfordul. Ez a szervezetünk azon képessége, hogy alvás közben is reagálni tud az esetleges veszélyforrásra. Ezekre a pillanatokra nem feltétlenül emlékszünk a teljes ébredés után, de attól még hatással vannak ránk. 

Talán észre sem vesszük, hogy felébredtünk, de a testünkre ez is hatással vanForrás: Thinkstock

A kutatás szerint ezek az alvási megszakítások a magas vérnyomás kialakulásával hozhatóak összefüggésbe. A vizsgálat több évan át zajlott, és azt találták, hogy habár a nők kevesebbszer ébrednek fel éjszaka, ezeknek jóval nagyobb hatásuk van a szervezetükre. Azoknál a nőknél, akik a legtöbbször ébredtek fel, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye 60-100 százalékkal is megemelkedett. 

A halálozás esélye is nőtt 20-60 százalékkal. A probléma megelőzéséhez, vagyis a kiadós alváshoz a szakértők szerint túlsúly esetén fogynunk kell, valamit egy füldugó beszerzése is ajánlatos - írja a Daily Star. A férfiaknál azonban elhanyagolható az összefüggés.