Még nem tartunk a koronavírus-járvány negyedik hullámának csúcsán, éppen ezért Rusvai Miklós szerint ideje, hogy mindenki felvegye a maszkot, és nem csak a Covid miatt. 

"A lassú emelkedésnél tartunk, az igazi felfutás még nem kezdődött el. Szerintem az októberre várható" - mondta Rusvai Miklós. Egyre többen viselik már ismét a mszkot a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban. A szakember szerint itt az ideje, hogy mindenki kövesse a példájukat.

Rusvai Miklós virológus elmondta, hogyan alakul a járvány negyedik hullámafotó: Talán Csaba

"Itt az ideje, hogy mindenki felvegye a maszkot, és nem csak a koronavírus miatt. Az ősz elején mindig kezdődik egy légzőszervi megbetegedési hullám. A gyerekek az iskolákból, az óvodákból hazaviszik a vírusfertőzést, amelynek a terjedését szintén meggátolhatja, ha maszkot hordunk" - mondta a Blikknek. Elmondta, mikor tetőzhet a negyedik hullám.

A fertőzöttek számát tekintve elérjük a tavaly őszi szintet. A második hullám november végén, december elején tetőzött. A negyedik hullám tetőzése, úgy vélem, szintén november végére várható" - árulta el. Hozzátette, a szakemberek bíznak benne, hogy az oltásnak köszönhetően nem lesz akkora nyomás az egészségügyi intézményeken. Rusvai Mikós elmondta, mire számíthatunk a télen. 

"Ha száraz, hideg tél lesz, az megint szüneteltetheti a járványt, ugyanúgy, mint a második és a harmadik járványhullám között volt. Azt láttuk, hogy lényegesen alábbhagy a vírus terjedése karácsony után, majd amikor ismét enyhül az idő, felgyorsul. Ez várható idén ősszel és jövő tavasszal is" - mondta.