Megtalálták: ezekben az állatokban leltek rá a koronavírus legközelebbi ismert rokonaira

Forrás: AFP/Handout -
Laosz rokon koronavírus-fertőzés koronavírus denevér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók felfedezték, hogy milyen állatban található a SARS-CoV-2 legközelebbi ismert rokonai.

A SARS-CoV-2 a 2019-es koronavírus-fertőzés kórokozója, amelynek a kutatók most megtalálták a legközelebbi ismert rokonait. Egy új tanulmányban ismertették a felfedezésüket, amely szerint a laoszi patkós denevérekben található olyan vírus, ami a mai ismertek közül a leginkább hasonlít a koronavírusra.

Megtalálták a koronavírus legközelebbi rokonát - Képünk illusztráció Forrás: AFP/Handout

A kutatók 645 denevért fogtak be Laosz északi részének mészkőbarlangjaiból, és megvizsgálták őket. Szervezetükben három vírust találtak, amiket a BANAL-52, BANAL-103 és BANAL-236 névre kereszteltek, ezeknek a genomja több mint 95 százalékban megegyezik a SARS-CoV-2-ével. A BANAL-52 vírusé azonban 96,8%-ban mutatott egyezést a SARS-CoV-2 genomjával. Ezáltal genetikailag ez jobban hasonlít a SARS-CoV-2-höz, mint bármely más ismert vírus - írja a Live Sicience.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.