Kiderült az igazság: így hat az AstraZeneca védőoltás a kismamákra

terhes, terhes nő, várandós nő
Forrás: Shutterstock -
terhesség védőoltás AstraZeneca termékenység koronavírus várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tanulmány szerint az AstraZeneca védőoltás nem csökkenti a termékenységet és nem károsítja a terhességet sem. 

A The Lancet Correspondence tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nincs arra bizonyíték, hogy az AstraZeneca csökkentette volna a termékenységet, károsította volna a terhességet vagy növelte volna a koraszülés kockázatát. A kísérletet Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában végzik, 9755 résztvevő vesz részt rajta; közülük a vizsgálat alatt 121-en estek teherbe - írja a Blikk.

Az Astrazeneca védőoltás biztonságos lehet terhes nők számára is. Forrás: Shutterstock

A terhességi kimenetelt vizsgáló kutatásokban 107 terhes nő közül 72 fő kapott AstraZenecát, és 35 kontrollvakcinát. A kontrollcsoport és a vakcinázott csoport között ugyanannyi volt az arány a vetéléseket tekintve, melyeknek a legfőbb oka az anya életkora és az alkoholfogyasztás volt. A tanulmány a termékenységet is vizsgálta, itt sem találtak bizonyítékot arra, hogy az AstraZeneca védőoltás terméketlenséget okozna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.