Tegnap délelőtt véget ért Velencében a veronai busztragédia sofőrje elleni per másodfokú tárgyalása.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon a tegnapi nap folyamán, kedden vette kezdetét annak a férfinak a tárgyalása, aki a tragédia után kegyeletsértő és rasszista üzeneteket küldött a veronai buszbaleset áldozatainak és ismerőseinek Facebookon.

„Egy fiatal férfi gyalázkodó, mocskolódó üzeneteket küldött hamis Facebook profilokon keresztül az áldozatok családtagjainak. Ebben volt kegyeletsértés, halottgyalázás, életveszélyes fenyegetés és zsidózás is„ – nyilatkozta a Metropolnak Szendrei Endre, aki a balesetben elvesztette unokahúgát.

Mivel érintett félként betekinthettek a rendőrségi dokumentációba, csupán annyi derült ki, hogy valamilyen sérelem érte a Szinyei Gimnázium részéről. Az a kérdés, hogy ha valaki a Szinyei Gimnáziumra haragszik, akkor miért a halott szinyeis diákok hozzátartozóit gyalázza. Fotókat küldött az áldozatokról, az égő autóbuszról, állatokról, különféle dolgokról, amelyek a mocskolódásait voltak hivatva alátámasztani. Mi ma többen is ott leszünk a tárgyalóteremben, folytatta Szendrei Endre, de azt gondolom, nem kap komoly büntetést. Ráadásul, ha elismeri a felelősségét, akkor még az is lehet, hogy szabadon távozhat. Az illetőt egyébként senki nem ismeri személyesen, körülbelül nyolc évvel korábban járhatott a gimnáziumba."

Az áldozat hozzátartozói az ítélet hallatán sírásban törtek ki.Forrás: AFP/HANDOUT

Olaszországban tegnap délelőtt fél 10-kor vette kezdetét az első fokon 12 év szabadságvesztésre ítélt V. János buszsofőr elleni per másodfokú tárgyalása. A vádlott büntetése végül 6 év lett. A tárgyalóteremben az ítélet miatt elégedetlenség tört ki. Szendrei Endre szerint ez nem nevezhető ítéletnek, sokkal inkább megegyezés született V. János ügyében. Szendrei Endre lefordította az ítéletet a számok nyelvére is, hiszen 17 áldozat esetében hat év azt jelenti, hogy minden emberélet három hónapot ért. Hozzátette, hogy V. János jó esetben talán, ha négy évet ül majd börtönben. A sofőr beteg ember, aki ennek tudatában ült volán mögé, kockáztatva így a mögötte ülők életét - írja a Ripost

A tegnapi velencei ítélethirdetésnél a hozzátartozók egy része sírásban tört ki, többen dühösen verték az asztalt. 

„Akárhonnét nézzük, kést döftek beléjük!„ – zárta le sorait Szendrei Endre. Ezek az emberek nem tudják elfogadni ezt az ítéletet, hiszen minden nap egy életfogytiglani ítélet terhét cipelik.