Meg fogsz lepődni, ha megtudod, hogy mi lett az év szava

vax vakcina szótár szó Év szava
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyanúgy ejtjük, mint a viaszt angolul, de ennek teljesen más a jelentése.

Az Oxfordi Egyetem szótárkészítői minden évben igyekeznek úgy megválasztani az év szavát, hogy az hűen tükrözze az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát. Angol nyelvterületen idén minden eddiginél többször használták az oltással kapcsolatos kifejezéseket,

így esett a kiadó munkatársainak választása a vax szóra.

A vax szó kiejtése emlékeztet a magyarul viaszt jelentő wax-ra. A sima V-vel írt változatot a '80-as években kezdték el használni és a definíció szerint oltást vagy oltottságot jelent. Igeként használva pedig azt a cselekvést írja le, amikor valakit beoltanak azért, hogy egy betegség ellen megszerezze a védettséget - írj a Blikk.

A vax szó oltást vagy oltottságot jelent Forrás: Shutterstock

Friss kutatás: kiderült, hogy szükség van-e korlátozásokra a koronavírus miatt magas oltottsági arány mellett

Magas oltottsági arány mellett is szükségesek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések - közölték új vizsgálataik alapján brit kutatók.

A szótár készítői egy érdekes új szóra is felhívták a figyelmet. A vax és a selfie összeolvadásából ugyanis létrejött a vaxxie, az a fotó, amin valaki megmutatja magát a beoltás pillanatában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.