Ekkora eséllyel adják át egymásnak a koronavírust a futballpályán a focisták

Forrás: Thinkstock -
futballpálya futball focista koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minimális az esélye annak, hogy a focisták a futballpályán átadják egymásnak a koronavírust. A fertőzés szempontjából releváns testi kontaktusok ugyanis ritkák a játék során, és rövid ideig tartanak - derül ki a British Journal of Sports Medicine című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányból, amely a Német Futballszövetség megbízásából készült.

A tudósok 21 meccs esetében elemezték részletesen a mérkőzésen készült videofelvételeket és végeztek kontaktkutatást: ezek alapján határozták meg a fertőzés releváns útvonalait. A vizsgálatot a Saarlandi Egyetem sportorvostani intézetének szakértői végezték Florian Egger és Tim Meyer vezetésével, és a Bázeli Egyetem szakértője, Oliver Faude közreműködésével.

Összesen 1300 fertőzésgyanús esetet elemeztek. A 2020 augusztusa és 2021 márciusa közötti adatokból 104 esetet vizsgáltak, amelyeknél nagy valószínűséggel egy fertőzött futballista részt vett egy meccsen vagy edzésen.

Minimális az esélye annak, hogy a focisták a futballpályán átadják egymásnak a koronavírust. Forrás: Thinkstock

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a minimális testi kontaktussal járó kültéri sporttevékenységeknél nagyon kicsi a megfertőződés kockázata, ezáltal biztos opciót jelentenek a járvány ideje alatti mozgásra.

Ezért azt javasolják, hogy az egészségügyi hatóságok a higiéniai intézkedéseket és szabályokat a sportpályán kívülre korlátozzák és egy játékos megfertőződése esetén tekintsenek el az ellenfél játékosainak karanténkötelezettségétől, ha a pályán kívül nem volt egyéb szoros kontaktus.
A tudósok ugyanakkor hangsúlyozzák: adataik abból az időszakból származnak, amikor még nem a delta variáns volt az uralkodó vírus, ezért nem javasolják, hogy eredményeiket az intézkedésekre vonatkozó politikai döntéshozatal során szó szerint alkalmazzák.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.