Távmeghallgatás formájában folytatódott a Hableány-ügy pere, majd néhány perc múlva félbeszakadt a Viking Sigyn hajóskapitányának, Jurij Csaplinszkinek a büntetőpere. Az eset a Hableány sétahajó tragédiája nyomán indult, ahol 28 ember vesztette életét.

A bíró kétségbeesetten szerette volna a tolmácsproblémát megoldani. Először lehetetlennek látszott a megoldás, majd kis szünet után kerítettek valakit, aki alkalmas volt a fordításra.

A tragédia egyik túlélője Hwan Sungja (41) Dél-Koreából jelentkezett be, aki szintén a Hableány fedélzetén tartózkodott,amin a mögötte érkező Viking Sigyn luxushajó lassítás nélkül átgázolt.

Azon a május végi estén azért szálltunk a Hableány hajóra, hogy a Dunáról megnézzük az éjszaka kivilágított Parlamentet. Az ütközés előtt a fedélzet jobb oldalán, elöl álltunk, gyönyörködtünk az épületben, közben a családommal fotóztuk egymást. Láttam a szemem sarkából a mögöttünk közeledő nagy, fehér hajót. Abban a pillanatban nekünk is ütközött. 

Félbeszakadt a Viking Sigyn hajóskapitányának, Jurij Csaplinszkinak a büntetőpereFotó: Csudai Sándor - Origo

Én a vízbe kerültem. Próbáltam előre úszni, közben éreztem, hogy a nagy hajó átmegy fölöttem. A kezemmel még meg is érintettem az alját. Sokat küzdöttem a vízben, nagyon hosszú időnek tűnt, mire egy mentőövben megkapaszkodtam. Gyerekkorom óta úszom, ezért tudtam életben maradni. A balesetben a bal vállam, a mellem, térdem is fájdalmas sérüléseket szenvedett, viszont az elszenvedett lelki fájdalmak miatt azóta sem tudok dolgozni. Azt szeretném, hogy a balesetet okozó kapitány, Jurij Cs. vállalja a felelősséget. Remélem, minél súlyosabb büntetést kap, mert az ő hibája miatt a családom tönkrement – tette hozzá Hwan Sungja.

Mind az elhunytak hozzátartozói, mind maguk a túlélők nem leltek megnyugvásra az eset óta, hiszen nincs megállapodás abban, hogy ki a felelős a targédiáért. A Hableány hajó elsüllyesztésekor 27 áldozatot csak később találtak meg, 1 áldozatnak pedig máig nyoma veszett.