Magyarországon rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma

járvány gyermekek intenzív osztály kórház koronavírus megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A negyedik hullámban sokkal több a megbetegedés, mint az előzőekben, és sokkal több gyerek kerül kórházba: két hét alatt megháromszorozódott a 15 éven aluli fertőzöttek száma.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Infostartnak beszélt arról, hogy intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak. Azt is elmondta, hogy jelenleg még várják az eljárásrendet az 5-12 évesek oltásához.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból kiderült, hogy két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos betegek száma Magyarországon.

"Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk" - mondta Havasi Katalin, aki szerint a delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"Talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb: egyetlen beteg többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak" - folytatta Havasi Katalin.

A gyermekeknél gyakoribb tünet a hasfájás, hasmenés, hányás, láz, gyengeség, felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. A kórházba kerülés okai között ott van a gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés, de akár a tüdőgyulladás is.

Szerencsére gyerekek ritkán kerülnek lélegeztetőgépre, viszont vannak, akik igénylik az intenzív osztályos kezelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.