"Előttem esett össze" - Tornatanára élesztette újra az újpesti fiút

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Pixel_away -
újjáélesztés Újpesten Tibi bácsi a hős tornatanár újraélesztés újjáélesztés életmentés Újpesten
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drámai pillanatoknak lehettek szemtanúi nemrég egy újpesti gimnázium tanulói és tanárai. Az iskola egyik diákja a karácsonyi focitorna előtt esett össze. A légzése is leállt.

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói a hagyományos év végi focitornára, a Könyves Kupára készülődtek, amikor az egyik társuk rosszul lett. A 17 éves Ákos, amilyen gyorsan eszméletét vesztette, olyan hirtelen magához is tért. Az igazi dráma akkor kezdődött, amikor a fiú ismét elájult, ám másodjára már a légzése is leállt.

– emlékezett vissza a szörnyű percekre Buda Tibor testnevelés szakos tanár, aki hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot.

A halál torkából hozta vissza Ákost a hős tornatanár Forrás: Getty Images/iStockphoto/Pixel_away

A férfi két kollégájával együtt volt az eszméletét vesztett fiú mellett. Tibi bácsi ekkor kezdte meg Ákos újraélesztését, miközben már felvették a kapcsolatot a mentősökkel. A diszpécser folyamatosan instrukciókkal látta el a pedagógust, aki tisztában volt az életmentés alapjaival, mivel a főiskolán megtanították neki a szükséges technikákat.

"A körülöttem állók megingathatatlan lélekjelenléte szoros együttműködést eredményezett, ami nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a történet vége" – idézi a tornatanárt a Bors.

A kiérkező mentősök stabilizálták Ákos állapotát és bevitték a kórházba. A lap úgy tudja, hogy a fiút ugyan az intenzív osztályon kezelik, hősiesen viselkedő tanárának, és a gyors újraélesztési kísérletnek köszönhetően károsodás nélkül úszta meg az esetet.

Az Országos Mentőszolgálat közleményben gratulált az életmentésben részt vevő pedagógusoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.