Sosem látott ütemben terjed az omikron nevű, legújabb koronavírus-variáns szerte a világban, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Eddig 77 országban sikerült kimutatni az omikron vírusvariánst, ám még számos más országban jelen lehet – mondta a WHO főigazgatója, Dr. Tedrosz Adhanom egy sajtótájékoztatón.

Egyúttal aggodalmát fejezte ki, amiért nem teszünk eleget, hogy szembeszálljunk az omikronnal.

"Mostanra már meg kellett volna tanulnunk, hogy nem becsülhetjük alá a vírust. Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okoz is, már önmagában az esetszám túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket" - nyilatkozta Dr. Tedrosz. 

Figyelmeztet a WHO – Sosem látott ütemben terjed az omikron, újabb oltás kelleneForrás: AFP

A sajtótájékoztatón a WHO vezetője érintette a vakcinaegyenlőtlenség problémáját is, mivel egyes országokban gyorsabban válhat elérhetővé az omikron megjelenésére válaszul adott újabb oltás.

A nemrég megjelent tanulmányok szerint a Pfizer oltása sokkal kevésbé mutatkozott hatékonynak az omikron ellen, mint a többi variánssal szemben, ám egy harmadik oltás beadása már elősegítené a hatékonyságot. Dr. Tedrosz szerint ezek a plusz oltások fontos szerepet játhatnak a Covid terjedésének megakadályozásában, ám a beadási sorrend is számít:

"Ha az alacsony megbetegedési vagy halálozási kockázattal bíró csoportot oltjuk be elsőként, azzal veszélybe sodorjuk a magasabb kockázati csoportba tartozók életét, akik még mindig az első adagjaikra várnak az oltóanyag-hiány miatt" – mondta, mivel vannak olyan fejlődő országok, ahol a veszélyeztetettek közül sokan még az első adagot sem kapták meg.