WHO: Az omikron minden korábbi vírusváltozatnál gyorsabban terjed

Forrás: AFP -
WHO omikron oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem látott ütemben terjed az omikron nevű, legújabb koronavírus-variáns szerte a világban, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Eddig 77 országban sikerült kimutatni az omikron vírusvariánst, ám még számos más országban jelen lehet – mondta a WHO főigazgatója, Dr. Tedrosz Adhanom egy sajtótájékoztatón.

Egyúttal aggodalmát fejezte ki, amiért nem teszünk eleget, hogy szembeszálljunk az omikronnal.

"Mostanra már meg kellett volna tanulnunk, hogy nem becsülhetjük alá a vírust. Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedést okoz is, már önmagában az esetszám túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket"

- nyilatkozta Dr. Tedrosz.

Figyelmeztet a WHO – Sosem látott ütemben terjed az omikron, újabb oltás kellene Forrás: AFP

A sajtótájékoztatón a WHO vezetője érintette a vakcinaegyenlőtlenség problémáját is, mivel egyes országokban gyorsabban válhat elérhetővé az omikron megjelenésére válaszul adott újabb oltás.

A nemrég megjelent tanulmányok szerint a Pfizer oltása sokkal kevésbé mutatkozott hatékonynak az omikron ellen, mint a többi variánssal szemben, ám egy harmadik oltás beadása már elősegítené a hatékonyságot. Dr. Tedrosz szerint ezek a plusz oltások fontos szerepet játhatnak a Covid terjedésének megakadályozásában, ám a beadási sorrend is számít:

"Ha az alacsony megbetegedési vagy halálozási kockázattal bíró csoportot oltjuk be elsőként, azzal veszélybe sodorjuk a magasabb kockázati csoportba tartozók életét, akik még mindig az első adagjaikra várnak az oltóanyag-hiány miatt"

– mondta, mivel vannak olyan fejlődő országok, ahol a veszélyeztetettek közül sokan még az első adagot sem kapták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.