Nagyon furcsa, már-már megmagyarázhatatlan dolgot észlelt az űrszonda: a NASA most közzétette a felvételeket.

Hátborzongató hanganyagot tett közzé a NASA. Az ötven másodperces felvételt a Juno űrszonda idén nyáron rögzített adataiból készítették, amikor elhaladt a Jupiter körül keringő Ganymedes mellett.

A felderítő szonda a Ganymedes felszínétől mintegy 1038 kilométeres távolságban repült el óránként 67 ezer kilométeres sebességgel, közben folyamatosan rögzítette a Jupiter magnetoszféráján belül a hold által kibocsátott mágneses és elektromos hullámokat. A NASA tudósai a Földre visszaérkező rádióhullámok frekvenciáit átállították a hallható hangtartományba, így hozták létre a kissé hátborzongató felvételt.

Az anyagot most bárki meghallgathatja, és érdekesség, hogy a felvétel közepén a hang magasabban szól, ugyanis a szonda a Ganymedes mágneses terének egy másik régiójába lép be.

A holdról nemcsak hangfelvételt, de fotókat is közölt az űrügynökség: az egyiken a Jupiter két örvénylő vihara látható, a másik képen pedig a hold felszíne.

A Juno űrszonda egyébként 2011-ben indult útnak, és 2016-ban került a Jupiter közelébe. Azóta folyamatosan küldi az adatokat - írta meg a Bors.