"Megkísérlem meggyilkolni Erzsébetet" - egy 19 éves fiú akart bosszút állni II. Erzsébet királynőn

Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Wpa Pool -
bosszú karácsony II. Erzsébet brit királynő amritszári mészárlás merénylő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony másnapján egy 19 éves férfi számszeríjjal a kezében behatolt a windsori kastélyba, ahol II. Erzsébet is tartózkodott. Most kiderült, hogy ki és miért tervezett merényletet az angol királynő ellen.

Ahogy mi is megírtuk, letartóztattak egy fegyveres férfit, miután szombaton betört a Londontól mintegy 30 kilométerre fekvő windsori kastély területére, ahol II. Erzsébet a karácsonyt tölti.

Kiderült, hogy a merénylő, Jaswant Singh Chail karácsony napján 8:06-kor feltöltött egy előre rögzített videót a Snapchatre, pontosan 24 perccel azelőtt, hogy a rendőrök letartóztatták volna - írja a The Sun.

A videóban a férfi eltorzított hangon számol be tervéről:

"Sajnálom. Sajnálom, amit tettem, és amit tenni fogok. Megkísérlem meggyilkolni Erzsébetet, a brit királynőt. Ez a bosszú azokért, akik meghaltak az 1919-es Jallianwala Bagh kertjében, Amritsarban lezajlott mészárlásban. Ez egyben bosszú is azokért, akiket megöltek, megaláztak és diszkrimináltak faji hovatartozásuk miatt. Indiai szikh vagyok, "sith". A nevem Jaswant Singh Chail, a választott nevem pedig Darth Jones".

A sith a Star Wars gonoszaira utal, Darth Jones pedig James Earl Jones színészre, aki Darth Vadernek adta a hangját.

II. Erzsébet brit királynő Forrás: AFP/Chris Jackson

A videóban említett Jallianwala Bagh-i mészárlás (1919) a brit gyarmati időkben, India fennállása során a legnagyobb katonai megtorlás volt, amelynek során az angol erők megöltek 379 fegyvertelen tüntetőt, és 1200-at megsebesítettek. Az 1919-es eseményen fallal körülvett amritszari Jallianwala Bagh kertjében, a kijárási tilalom ellenére mintegy tízezer fős zarándoktömeg gyűlt össze a szikh ünnepi fesztivál alkalmából, akikhez számos, az angol uralom ellen fellépő, az Indiai Nemzeti Kongresszus két vezetőjének letartóztatását sérelmező tüntető is csatlakozott. A véres esemény nemcsak az indiai, hanem a brit közvéleményt is megdöbbentette, egyúttal közvetlen kiváltó oka volt Mahátma Gandhi passzív ellenállást hirdető mozgalmának és jelentős szerepet játszott India függetlenségi küzdelmeinek kibontakozásában - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.