lejáró okmányok érvényességi ideje érvényességi idő lejárt okmány veszélyhelyzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus okozta járvány miatt veszélyhelyzetet jelentett be a kormány még tavaly. Ennek eredményeként több új szabály is életbe lépett. Ezek egyike volt a lejárt vagy lejáró okmányok érvényességi idejének meghosszabbítása.

A kormány tavaly úgy határozott, hogy a járvány idején lejárt okmányok egészen addig használhatók maradnak, amíg fennáll a veszélyhelyzet. Ebben hoztak most változást, ugyanis konkrét dátumban határozták meg ezen okiratok érvényességi idejét.

Akinek lejárt az igazolványa, az nyárig kapott haladékot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Országgyűlés még karácsony előtt döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és ezzel összefüggésben több szabályozási kérdésről. Akinek 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt vagy jár le a hivatalos okmánya, annak

2022. június 30-ig érvényes lesz az igazolványa.

A decemberben elfogadott törvény külön megemlíti a hivatalos okmányok között a forgalmi engedélyeket, de a korábbi szabályozások alapján ebbe a körbe sorolhatók többi között a diákigazolványok is. Kimondja a jogszabály azt is: a meghosszabbított érvényességi idő nem akadálya annak, hogy valaki ezt megelőzően intézkedjen okmánya cseréjéről – írta meg a részleteket a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.