2025-re elkészülhet a világ első úszó városa - ez lehet a megoldás a tengerszint-emelkedésre.

A világ első úszó városa akár már négy év múlva elkészülhet. Az építészek és a mérnökök már évek óta vitatkoztak a forradalmi lakócsoport felépítéséről, de az elképzelés gyakorlatba való átültetése sokáig nehéznek bizonyult, mivel a helyi önkormányzatok nem voltak hajlandók aláírni a javaslatokat - írja a LadBible.com.

Nemrég viszont megtörtént az áttörés, amikor a dél-koreai Busan városa megállapodott a projekt tervezőjével, az OCEANIX-szal és az ENSZ egy programcsoportjával, és megkapták az engedélyt.

A tervek szerint a város 75 hektáros területen lenne és tízezer lakosnak adna otthont. Hatszögletű szigetekből áll majd, és minden kéthektáros negyeden 300 ember lakna. A tervekben az is szerepel, hogy a város az idő múlásával szervesen növekedjen, a városrészekből idővel falvak és városok alakuljanak.

"Busan a legjobb hely számunkra ennek a prototípusnak a telepítésére. De ez egy olyan dolog, ami reményeink szerint hasznos lesz a világ összes tengerparti városa számára, amely a tengerszint-emelkedés kihívásával néz szembe" - nyilatkozta Itai Madamombe, az OCEANIX társalapítója az Insidernek.

Oceanix, BIG, úszó városForrás: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Az az elképzelés, hogy a város a tengerrel együtt emelkedik, így árvízálló lesz, közben pedig saját energiát, édesvizet és élelmet termel. A szigetek alatt pedig ketrecek lennének, ezeket tengeri ételek tárolására használnák.

A cég helyi tervezőkkel együttműködve készíti a terveket, amiket áprilisban bemutat az ENSZ-nek. Az összköltséget 200 millió dollárra becsülik, és úgy gondolják, hogy három év alatt elkészülhet a prototípus.