Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet az Egyesült Királyságban, mint tavaly ilyenkor, és ennek minden másnál fontosabb oka az, hogy a lakosság hősiesen, önként és hihetetlen számban jelentkezett a koronavírus elleni oltás beadatására - közölte pénteki újévi üzenetében Boris Johnson brit miniszterelnök.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala által több, mint félmillió páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat ugyancsak pénteken ismertetett eredményei szerint a harmadik, emlékeztető oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedés ellen.

A Downing Street által ismertetett újévi üzenetében Boris Johnson kiemelte: az oltási kampány ütemének megkétszerezésével sikerült elérni azt a célt, hogy az év utolsó napjára minden felnőttnek lehetősége legyen a harmadik oltási dózis beadatására.

Forrás: Shutterstock

A brit kormány az omikron terjedésének megfékezése érdekében novemberben döntött arról, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik oltási időpont foglalása a harmadik oltási dózis beadatására.
A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett legutóbbi adatsora szerint a brit felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka - több mint 33,9 millió ember - részesült ténylegesen három oltási adagban.

 

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 90 százaléka, a másodikat 82,4 százalék kapta meg, és így meghaladta a 133 milliót az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma az Egyesült Királyságban.

Újévi üzenetében a brit miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a betegség nem foghat ki rajtuk, hogy vessenek egy pillantást a kórházak intenzív osztályaira, azoknak a nyomorúságos, felesleges szenvedésére, akik nem adatták be maguknak a harmadik oltási adagot, és gondoljanak arra, hogy mindez őket is elérheti.

A brit kormány adatai alapján a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik adagját.

Az UKHSA az elmúlt időszakban 600 ezer olyan pácienst vizsgált Angliában, akik igazoltan vagy sejthetően az omikron koronavírus-változattal fertőződtek meg.

A péntek este ismertetett vizsgálati jelentés kiemeli, hogy egyetlen oltási dózis 52 százalékos, két vakcinaadag 72 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedés kialakulását, jóllehet a második adag beadása után 25 héttel e védettségi hatékonyság 52 százalékra esik vissza. A harmadik oltási dózis ugyanakkor már a beadás után két héttel 88 százalékra emeli az omikron okozta súlyos megbetegedés megakadályozásának hatékonyságát, és az eddigi adatok arra vallanak, hogy a három dózis nyújtotta magas szintű védettség hosszabb ideig is tart - áll a UKHSA vizsgálati jelentésében.

Az egészségbiztonsági hivatal az AstraZeneca/Oxford-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna vakcina hatékonyságát mérte.

Pénteki újévi üzenetében Boris Johnson kérte azoktól, akik ezt még nem tették meg, hogy a harmadik oltási dózis beadatása legyen újévi fogadalmuk. "Sokkal könnyebb, mint a lefogyás vagy a naplóírás" - tette hozzá a brit kormányfő.

"Bármilyen kihívások elé is állít bennünket a sors, bármilyen aggályaink legyenek a következő hetekben és hónapokban, főleg az omikron és a kórházban kezeltek számának emelkedése miatt, egy dolgot teljes bizonyossággal kijelenthetünk: összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk ma, mint tavaly ilyenkor" - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.