Covid-igazolásokat hamisító bűnszervezetet lepleztek le

Forrás: AFP/Jorge Guerrero -
COVID-19 bűncselekmény hamisítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb, hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket gyártó bűnszervezetet lepleztek le az ukrán hatóságok Kárpátalján - adta hírül az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

A közlemény szerint a négyfős hamisító csoport saját titkos nyomdát üzemeltetett, amelyben hamis dokumentumokat - nemzetközi Covid-igazolásokat és PCR-teszteket - állítottak elő. Körülbelül egy évig folytatták ezt az illegális tevékenységet, mellyel több százezer hrivnyát (1 hrivnya 11,65 forint) kerestek. A klienseiket egy helyi egészségügyi intézményben dolgozó tettestársuk hajtotta fel nekik.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az országban már több, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító csoportot lepleztek le, és Kárpátalján sem ez volt az első. December közepén az ukrán határőrség számolt be arról, hogy a megyében az egyik határátkelőnél folyt illegális kereskedelem ilyen dokumentumokkal. Akkor a hálózat felderítésében közösen vett részt a határőrszolgálat csapi és lvivi (lembergi) részlege, valamint az ungvári járási rendőrkapitányság. A hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők.

A Kijev megyei rendőrség pedig kedden számolt be arról, hogy december 28. és január 3. között a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren 19-en mutattak be hamisnak látszó Covid-igazolást.

Ukrajnában szerdára az eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma 4571-gyel 3 682 659-re, az elhunytaké 273-mal 96 709-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint négyezerrel 94 157-re csökkent. Az elmúlt napon 1366 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 835 698-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 912 624-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik - kiegészítő, illetve emlékeztető - oltást eddig 12 312-en kaptak. Kedden 102 478 embert oltottak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.