Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában beszélt az új járványügyi szabályokról.

Csütörtökön Gulyás Gergely tett bejelentéseket a karanténkötelezettség lerövidítéséről és arról, hogy a védettségi igazolvány ezentúl oltási igazolvány lesz. Ezt megerősítette Orbán Viktor is péntek reggel a Kossuth Rádióban. 

Orbán Viktor bejelentéseket tettForrás: Orbán Viktor/Facebook

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap. Jelezte: csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben.

A kormányfő hangsúlyozta: az állam, a közigazgatás, az egészségügyi rendszer készen áll arra, hogy mindenkit beoltsanak; kétmilliónál több Pfizer- és 700 ezer Moderna-vakcina áll rendelkezésre.

Elmondta, a járványügyi protokoll megváltoztatását szakemberek javasolták. A karantén hossza 10 napról 7 napra csökken, de negatív teszttel öt nap után lehet mentesülni. 

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz, az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg. A kormány a negyedik oltás felvételét is támogatja, ha a harmadik oltás után eltelt már legalább négy hónap, de mindenképpen szükséges háziorvossal való konzultáció.