Sertéstől származó vesét ültettek be emberi testbe amerikai orvosok

Forrás: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem -
ember sertés Amerika veseátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sertéstől származó vesét ültettek be egy agyhalott páciens testébe - közölte csütörtökön a műtétet végző amerikai orvoscsoport.

Ez az első eset, hogy az emberi testbe teljes mértékben beültették a sertésvesét, de már a második ismert kísérlet sertés és ember közötti vesetranszplantációra. Az operációt a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) orvostudományi intézetének munkatársai végezték.

A tudósok remélik, hogy az ember és a más fajok közötti, úgynevezett xenotranszplantáció egy napon megoldást jelenthet a donorszervek hiánya jelentette problémára.

"A mai eredmények figyelemre méltó teljesítményt jelentenek az emberiség számára, és a xenotranszplantációt a klinikai területre emelik" - mondta Selwyn Vickers, a UAB dékánja.

A műtétet szeptember 30-án végezték. Ennek során génmódosított sertéstől származó két vesét ültettek be a páciens testébe. Az 57 éves Jim Parsons eredetileg halála után szervdonor szeretett volna lenni, szervei azonban erre alkalmatlannak bizonyultak.

Sertéstől származó vesét ültettek be emberi testbe amerikai orvosok (A kép illusztráció) Forrás: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

"Az átültetett vesék vért szűrtek, vizeletet termeltek, és ami a legfontosabb, nem lökődtek ki azonnal"

- áll a UAB közleményében. A vesék életképesek maradtak a vizsgálat 77 órával későbbi végeztéig. A tudósok eredményeikről az American Journal of Transplantation című lapban számoltak be.
Mivel a veséket teljesen beültették a testbe, az eljárás egy lépéssel közelebb viszi a tudományt ahhoz, hogy az ilyen műtétek klinikai gyakorlattá válhassanak.

A sertésdonoron tíz genetikai módosítást hajtottak végre, hogy szervei megfeleljenek az emberi testbe való átültetésnek.

Első alkalommal 2021. szeptember 25-én kapcsoltak össze embert és sertésvesét. A New York-i Egyetem transzplantációjának alanya egy lélegeztetőgépen tartott agyhalott páciens volt, akinek családja engedélyt adott a kísérletre. A vesét a páciens lábának egyik eréhez csatlakoztatták, hogy a tudósok megfigyelhessék, és szövetmintákat vehessenek belőle.

A hivatalos amerikai adatok szerint mintegy 107 ezer amerikai vár szervátültetésre, közülük nagyjából 90 ezernek vesére lenne szüksége. Naponta 17 amerikai hal meg a várakozás közben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.