A Balatonnál volt a legdurvább a szél: elképesztő erővel és sebességgel tombolt a vihar

Forrás: MTI/Varga György -
vihar időjárás szélvihar Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Észak-Európában súlyos károkat okozó, Malik névre keresztelt ciklon vasárnap délelőtt a Balatonnál is éreztette hatását, 100 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

Elmondta, hogy a délelőtti órákban északnyugatira forduló és viharossá erősödő szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték.

A viharos erejű szél miatt összetorlódott jég a Balatonnál, a balatonfenyvesi parton 2022. január 30-án Forrás: MTI/Varga György

A szél elsősorban a déli part mentén hatalmas hullámokat keltett - tette hozzá a meteorológus.
Közölte, a Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

Utakra, házakra, kerítésre dőltek a fák, vezetékek szakadtak - Több száz helyen dolgoztak a tűzoltók a szélvihar miatt

Beszámolt arról is, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.
Elmondta, a szél vasárnapról hétfőre várhatóan gyengülni fog, azonban a számítások szerint kedden és szerdán ismét erős, viharos szélre lehet számítani a régióban. Mivel meghatározóan száraz marad az idő, így a viharos széllel porviharok is járhatnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.