Új, az omikronnál is fertőzőbb mutáns terjed a világban: ezt lehet tudni róla

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
COVID-19 omikron lopakodó omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új omikron-variáns terjed a világban. A lopakodónak is nevezett BA.2-t tavaly decemberben azonosították Indiában és Dél-Afrikában, mostanra pedig legalább 47 országban felbukkant. A körülbelül 20 mutációval rendelkező alváltozat Európa és Ázsia egyes részein már elkezdte kiszorítani a az eredeti omikront.

Amíg a tavalyi év végén még a delta-variáns okozta a koronavírus-fetőzések túlnyomó részét, mostanra az omikron nevű variáns okozza szinte az összes megbetegedést, amelynek tünetei sok mindenben eltérnek a korábbiaktól.

Most pedig a domináns BA.1 - azaz az eredeti omikron - mellett egy újabb mutáció terjed, melynek egyik érdekesebb tulajdonsága az, hogy hiányzik belőle egy genetikai jellemző, emiatt pedig nehezebb felismerni, ezért nevezik lopakodónak.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Egy ideig arról lehetett olvasni, hogy ez a mutáns nem mutatható ki PCR-teszttel, de azóta bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Úgy tudni, BA.2 még fertőzőbb lehet, mint a BA.1, ám a vakcinák ez esetben is védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen.

Azt azonban tudni kell, hogy bármelyik variációt is kapjuk el, a fertőzés lezajlása után ne erőltessük meg magunkat egy ideig, akkor sem, ha már jól vagyunk, így elkerülhetőek a szövődmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.