Etikai vizsgálatot kezdeményez a MOB és a MOKSZ Liu Shaolin Sándorék főbírójával szemben

téli olimpia 2022 Liu Shaolin Sándor MOB MOKSZ olimpia kizárás aranyérem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleményben azt írja, a MOB és MOKSZ hivatalosan kezdeményezte a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát.

Egy emberként drukkoltak tegnap a magyarok Liu Shaolin Sándornak, aki elképesztő menet után olimpiai aranyérmet nyert. A rövid pályás gyorskorcsolya férfi 1000 m döntője aztán váratlan fordulatot vett, ugyanis a futam után a magyar versenyzőt kizárták. Mivel sárga lapos büntetést kapott, a teljes mezőny végére sorolták, miközben a felvételeken jól lehet látni azt is, ahogy egyik kínai vetélytársa a célegyenesben két kézzel húzza vissza. A majdnem aranyérmes olimpikon a közösségi oldalán kommentálta a történteket.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleményben jelentette be, hogy a MOB és MOKSZ hivatalosan kezdeményezte a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát.

"A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egységesen kiáll a magyar sportolók mellett

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.

Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el.

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben"

- áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.