Ritka, ha egy eltűntnek hitt könyv visszakerül a könyvtárba. Félve a magas késedelmi díjtól, sokan inkább vissza sem viszik az otthon felejtett könyveket, a könyvtárak pedig egy idő után már nem is tudják követni, kinél lapulhatnak a kötetek.

Egy szerencsés felfedezésnek köszönhetően most egy ilyen elveszettnek hitt könyv került vissza a helyére. Egy hölgy kereste fel a Szabó Ervin Könyvtárat, hogy szükségük lenne-e még a Most boldog vagy? címet viselő könyvre, az olvasójeggyel együtt? A könyvet nem ő kölcsönözte ki, viszont miután rábukkant, megtartani sem szerette volna.

Négy évtized után kerülhet vissza a polcraFotó / 123RF

A könyvtárba 43 évvel a kikölcsönzése után került vissza G. Szabó Judit regénye, amely után 860 ezer forint késedelmi díjat kellene fizetni. A könyvtár azonban nem tart igényt az összegre, örülnek annak, hogy a kötet több mint négy évtized után újra az intézmény polcára kerülhet.

A könyv a fülszöveg szerint két fiatal lányról szól, akiknek megvolt mindene, mégis nekivágtak a nagyvilágnak. Kiégetten, céltalanul. Hamar ráeszmélnek, hogy a valóság kiábrándító, és a nagy kaland mégsem olyan vonzó, mint elsőre hitték. Merre visz tovább az útjuk? Hazafelé vagy egy zsákutcába? Vajon elérik a boldogságot, amelyet önmagukban nem találtak meg? Erre keresi a választ az írónő a könyvében, amelyből most eggyel több példány kölcsönözhető a fővárosi könyvtárból.