A kis herceg A nagy Gatsby magazin Álom luxuskivitelben könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is megfogadtad, hogy idén többet fogsz olvasni? Aztán a kezedbe fogtad a Háború és békét, majd rémülten félredobtad, amikor megláttad, hány oldal? Ne aggódj, pont ezért összeállítottunk egy listát kifejezetten rövid, akár néhány óra alatt is elolvasható klasszikusokról.

Az olvasás vitathatatlanul csodálatos és hasznos dolog. Aki nem szeret olvasni, az valószínűleg csak nem találkozott még olyan könyvvel, ami igazán lekötötte volna. Pont ezért, ha most döntöttél úgy, hogy beleásod magad az irodalom rejtelmeibe, vagy esetleg csak az utóbbi hónapokban hagyott el az olvasókedved, az alábbi könyvekben biztosan nem fogsz csalódni. Kellően rövidek ahhoz, hogy még véletlenül se sokalljon be senki a mennyiségtől, ezáltal biztosítva a kiolvasott könyv által okozott sikerélményt, emellett pedig olyan irodalmi értéket képviselnek, amelyek csak még tovább emelik a fényüket.

Truman Capote - Álom luxuskivitelben

A mindenki számára ismerősen csengő cím eredetileg könyvként jelent meg, és csak később készült el belőle a világhírű film, Audrey Hepburn főszereplésével. Az 1958-ban megjelent könyv hatalmas sikert aratott, és számtalan New York-i nő tekintett Holly Golightly-ra példaképként.

A történet a 40-es években játszódik, New Yorkban. Holly Golightly útkeresését követjük végig, aki minden éjjel partit tart a lakásán, a férfiak pedig jönnek-mennek az életében. Kérdés, hogy ezek közül a férfiak közül boldoggá teheti-e igazán valamelyik.

Truman Capote - Álom luxuskivitelben Forrás: bookline.hu

F. Scott Fitzgerald - A nagy Gatsby

Valószínűleg mindenki látta már Leonardo DiCaprióval a főszerepben a könyvből készült készült filmet, de az is valószínű, hogy maga a könyv már kevesebb emberhez jutott el. F. Scott Fitzgerald regénye a jazz korszak alapműve. Nick, a narrátor végigvezet minket Long Island mesés gazdagságú világán, és elmeséli nekünk Jay Gatsby és Daisy Buchanan tragikus szerelmi történetét. Rövid, de igazán emlékezetes, meghatározó könyv, ezért érdemes sort keríteni rá.

F. Scott Fitzgerald - A nagy Gatsby Forrás: libri.hu

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg

A kis herceg is egy olyan történet, amivel már mindenki találkozott gyerekkorában. Bár az illusztrációk miatt azt gondolnánk, hogy egy gyerekkönyvről van szó, olyan témákat boncolgat, melyek a felnőttek számára is ugyanolyan fontosak. A rövid történet a kis herceg barangolásait követi nyomon, aki feladja kellemes életét apró bolygóján, hogy felfedezze az univerzumot. Találkozik egy Föld nevű fura hellyel, egy rókával és egy rózsával, közben pedig megismeri a felnőttek furcsa világát.

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg Forrás: lira.hu

Albert Camus - Közöny

Készen állsz valamire, ami igazán elgondolkodtat? Albert Camus rövid, klasszikus regénye, amely Közöny és Az idegen címen is megtalálható, a látszólag hétköznapi ember, Mersault történetét meséli el. Mersault minden érzelem nélkül éli az életét, majd miután megöl egy idegent az algériai tengerparton, bíróság elé állítják. A felszínen egyszerű regénynek tűnik, de ha kicsit mélyebbre ásol, a történet sok filozófiai kérdést boncolgat.

Albert Camus - Közöny Forrás: antikvarium.hu

William Golding - A legyek ura

Ismét egy megkerülhetetlen könyv, amivel már mindenki találkozott, sőt, az iskolában, kötelezőként olvasva sokakat traumatizálhatott is. Mégis teljesen más felnőtt fejjel elolvasni. A történet egy csapat iskolás fiúról szól, akik magukra maradnak egy lakatlan szigeten. Miközben maguk által kitalált szabályok szerint próbálják a helyzetet túlélni, az emberi természet sötét oldala egyre inkább előtör belőlük. Kérdés, hogy az emberi, vagy az állati ösztönök győzedelmeskednek-e a történet végén.

William Golding - A legyek ura Forrás: mai-konyv.hu
Kifogytál az olvasnivalóból? Íme, januári könyvajánlónk http://www.life.hu/kultura/20220112-kifogytal-az-olvasnivalobol-ime-januari-konyvajanlonk.htmlEgy könyvmolynak időből, kávéból és olvasnivalóból sosem elég. Ám örök dilemma, hogy klasszikusokat, vagy kortárs irodalmat olvassunk? Mi ezúttal utóbbi mellett döntöttünk: négy frissen megjelent könyvet ajánlunk most nektek. KultúraOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.