A deltakron a delta és az omikron variáns kereszteződéséből jött létre, és egyes szakemberek szerint veszélyesebb lehet, mint elődei.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus omikron variánsa okozta a súlyos megbetegedések többségét. Bár sokakat még mindig ez a variáns betegít meg, a szakemberek már a deltakron mutációról beszélnek. A Daily Star  arról ír, hogy az új variánst először Franciaországban azonosították még januárban, és sokkal nagyobb bajt okozhat, mint elődei.

Luke O'Neill, a dublini Trinity College biokémia professzora azt mondja, hogy csak „az idő fogja eldönteni", hogy komolyan kell-e aggódnunk a deltakron miatt.

„Sok országban, amikor a korlátozásokat feloldják, általános az az érzés, hogy a járványnak vége, de ez nincs így. Folyamatosan fennáll a veszélye annak, hogy egy új mutáns megjelenik, és semmi garancia nincs rá, hogy ne lennének veszélyesebbek, mint a korábbiak" - magyarázza a szakember. Az új, deltakron variáns a delta és az omikron kereszteződésével jött létre. Mivel több országban is kimutatták a jelenlétét, valószínűleg ez is elterjed, ám a professzor hangsúlyozta, hogy az oltás védelmet nyújthat a súlyos megbetegedés ellen - írta meg elsőként a Blikk.

Forrás: Shutterstock

Korábban Rusvai Miklós is beszélt arról, szerinte mennyire lehet veszélyes a deltakron, a koronavírus új mutációja.