Deltakron: A tudósok sem tudják, mit fog okozni a delta és az omikron mutáció keveréke

Forrás: Shutterstock -
koronavírus mutáció delta és omikron keveréke deltakron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az omikron megjelenéséhez sokan nagy reményeket fűztek, hiszen a korábbi variánsoknál jóval gyengébb tüneteket okoz. Úgy vélték, ez jelezheti a koronavírus megszelidülését, a járvány végét. Megjelent azonban a deltakron, amelyről a tudósok se tudnak sokat.

Az elmúlt napokban a flurona okozott izgalmat, ugyanis bebizonyosodott, hogy a koronavírus és az influenza egyszerre is megtámadhatja a szervezetet. Ebben az esetben azonban nem mutációról, hanem szimultán fertőzésről van szó. A most felfedezett deltakron azonban nem kecsegtet jó hírekkel.

Cipruson 25 ember szervezetében is kimutatták azt a vírusváltozatot, amely egyszerre hordozza a delta és az omikron variánsok jellemzőit. A tudósok ezt a mutációt deltakronnak nevezték el.

Új mutációban egyesült a legutóbbi két koronavírus-variáns Forrás: Shutterstock

– közölte Leontiosz Kosztrikisz professzor, a Ciprusi Egyetem biotechnológiai és molekuláris vírustani laboratóriumának vezetője a Bloomberggel. Azt egyelőre a tudósok sem tudják, mit várhatunk az új felfedezéstől, kell-e tartani komolyabb fertőzéstől, vagy csak egy marginális mutációról lehet szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.