Az omikron megjelenéséhez sokan nagy reményeket fűztek, hiszen a korábbi variánsoknál jóval gyengébb tüneteket okoz. Úgy vélték, ez jelezheti a koronavírus megszelidülését, a járvány végét. Megjelent azonban a deltakron, amelyről a tudósok se tudnak sokat.

Az elmúlt napokban a flurona okozott izgalmat, ugyanis bebizonyosodott, hogy a koronavírus és az influenza egyszerre is megtámadhatja a szervezetet. Ebben az esetben azonban nem mutációról, hanem szimultán fertőzésről van szó. A most felfedezett deltakron azonban nem kecsegtet jó hírekkel.

Cipruson 25 ember szervezetében is kimutatták azt a vírusváltozatot, amely egyszerre hordozza a delta és az omikron variánsok jellemzőit. A tudósok ezt a mutációt deltakronnak nevezték el.

Új mutációban egyesült a legutóbbi két koronavírus-variánsForrás: Shutterstock

A továbbiakban azt fogjuk vizsgálni, vajon ez a változat az omikron fokozott fertőzőképességét hordozza-e, vagy a delta komolyabb megbetegedést kiváltó képességét, esetlegesen mindkettőt

– közölte Leontiosz Kosztrikisz professzor, a Ciprusi Egyetem biotechnológiai és molekuláris vírustani laboratóriumának vezetője a Bloomberggel. Azt egyelőre a tudósok sem tudják, mit várhatunk az új felfedezéstől, kell-e tartani komolyabb fertőzéstől, vagy csak egy marginális mutációról lehet szó.