A Nébih azonnali közleményt adott ki, ugyanis listeriafertőzöttséget mutattak ki egy papkeszi termelő húskészítményeiben.

Listeriafertőzöttséget mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma egy papkeszi termelő húskészítményeiben. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság kéri, hogy akik a termelőtől március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően fogyasszák el a vásárolt árut. A sütést nem igénylő élelmiszerek esetében pedig egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk.

A Nébih tájékoztatása szerint ezeknek a termékeknek az elfogyasztása ételmérgezésre utaló tüneteket idézhet elő,  jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

Ha valaki a termék elfogyasztása után ilyen tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz – javasolta a hivatal, amely a húskészítmény adatait is közölte. Ezek szerint az előállító Sári Gyula kistermelő, az értékesítés helyszíne: Veszprémi Piac és Vásárcsarnok, 8200 Veszprém, Jutasi út 2.; 8183 Papkeszi, Petőfi utca 1.

Képünk illusztráció.Forrás: AFP/John Macdougall

Az eset miatt a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a telephelyén lévő termékeket kivonta a forgalomból, és elrendelték a megsemmisítésüket.