Visszahívják a népszerű szopogatótablettát a gyógyszertárakból - ez áll a háttérben

Forrás: Shutterstock -
visszahívás OGYÉI gyógyszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A döntésről és annak okáról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, dr. Szentiványi Mátyás Béla számolt be.

Az intézet felfüggesztette a Strepfen cukormentes 8.75 mg 24x szopogató tabletta (OGYI-T-08900/12) MH521 gyártási számú tételének forgalmazását és egyben elrendelte annak gyógyszertárakból történő visszagyűjtését – írja a Ripost.

Forrás: Shutterstock

A döntést azután hozták meg, hogy az említett gyártási tétellel kapcsolatban bejelentés érkezett az OGYÉI-be, mely szerint

a tabletta külalakja és íze nem felel meg a betegtájékoztatóban leírtaknak.

A belső kivizsgálás során megállapították, hogy a visszahívott gyártási tétel dobozaiba olyan betegtájékoztató került, melyen még nem az új, módosított ízű és küllemű tabletták leírása szerepelt.

Az eltérés ugyan nem jelent egészségügyi kockázatot és a gyógyszer minőségére sincs hatással, a betegek számára azonban a változás megtévesztő lehet.

Az előírások szerint iyenkor a termék csomagolásán jól láthatóan, el nem távolítható módon, öntapadós címkén és/vagy annak dobozában elhelyezett figyelmeztető szövegű cédulán kell jelezni az eltérést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.