A döntésről és annak okáról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, dr. Szentiványi Mátyás Béla számolt be.

Az intézet felfüggesztette a Strepfen cukormentes 8.75 mg 24x szopogató tabletta (OGYI-T-08900/12) MH521 gyártási számú tételének forgalmazását és egyben elrendelte annak gyógyszertárakból történő visszagyűjtését – írja a Ripost.

Forrás: Shutterstock

A döntést azután hozták meg, hogy az említett gyártási tétellel kapcsolatban bejelentés érkezett az OGYÉI-be, mely szerint a tabletta külalakja és íze nem felel meg a betegtájékoztatóban leírtaknak.

A belső kivizsgálás során megállapították, hogy a visszahívott gyártási tétel dobozaiba olyan betegtájékoztató került, melyen még nem az új, módosított ízű és küllemű tabletták leírása szerepelt.Az eltérés ugyan nem jelent egészségügyi kockázatot és a gyógyszer minőségére sincs hatással, a betegek számára azonban a változás megtévesztő lehet.

Az előírások szerint iyenkor a termék csomagolásán jól láthatóan, el nem távolítható módon, öntapadós címkén és/vagy annak dobozában elhelyezett figyelmeztető szövegű cédulán kell jelezni az eltérést.